Деца и родители

1603 бебета са проплакали в Русе през 2015-а

1603 бебета са се родили в Русе през 2016-а, съобщи д-р Хубчев на Бабинден
1603 бебета са се родили в Русе през 2016-а, съобщи д-р Хубчев на Бабинден

1603 бебета са се родили в Акушеро-гинекологичния комплекс към МБАЛ-Русе през 2015 година.

869 от тях са момченца, 743 са момиченца, а 33 са двойките близнаци. Това съобщи на днешния Бабинден началникът на русенския АГ-комплекс д-р Георги Хубчев. 9 татковци и 4 баби са се възползвали от възможността да присъстват на раждането на децата им – услуга, която се предлага от 2014 година. Броят на семейните двойки, които са пожелали да съхранят стволови клетки на своите деца, е по-голям в сравнение с 2014 година. Детската смъртност е 8,73 на 1000 новородени бебета и е по-ниска в сравнение с 2014 година. Майчината смъртност за поредна година е нулева. Пациентките, които са преминали през родилното отделение на комплекса за 2015 година са 2500, като 15 от тях са чужди граждани.
АГ комплексът е клинична база за обучение на студенти от специалност „Акушерка” от Факултет „Обществено здраве и здравни грижи” на РУ „Ангел Кънчев”. Нивото на подготовката, която получават специализантите, е такава, че завършвайки своето обучение, те могат да започнат работа като равностойни членове на екипите на АГ комплекса.

По традиция старшата акушерка получи от кмета кърпа и сапун
По традиция старшата акушерка получи от кмета кърпа и сапун

Въпреки недостига на кадри в цяла България, в АГ комплекса няма дефицит на акушеро-гинеколози, неонатолози, акушерки и медицински сестри. Наша гордост е, че 50% от лекарския и акушерски персонал се състои от млади кадри, които са на възраст под 35 години.
Кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов поздрави началника на АГ-комплекса д-р Георги Хубчев и неговия екип, по повод Деня на родилната помощ – Бабинден.
На тържеството присъстваха още председателят на Общински съвет – Русе чл. кор. проф. д.т.н. инж. Христо Белоев, зам.-кметовете г-жа Даниела Шилкова и г-жа Наталия Кръстева, зам. областният управител г-н Станимир Станчев, ректорът на РУ проф. Велизара Пенчева, председателят на комисията по здравеопазване и социална политика към ОбС д-р Теодора Константинова и др.
Традиционно старшата акушерка Галя Добрикова изми ритуално ръцете на д-р Хубчев. Възпитаници на Русенския университет, специалност „Акушерка“, пък измиха ръцете на Галя Добрикова.
„Подкрепям целия екип на Акушеро-гинекологичния комплекс. Заедно с д-р Хубчев вече сте направили реформата в здравеопазването. Признателен съм ви за огромния труд, който полагате и любовта, която влагате в ежедневната си работа. Дано тази година се родят още повече здрави деца в Русе“, заяви кметът Пламен Стоилов. По стар обичай той връчи букет, кърпа и сапун на старшата акушерка.

Общо
1603 бебета са проплакали в Русе през 2015-а
Заглавие
1603 бебета са проплакали в Русе през 2015-а
Описание
1603 бебета са се родили в Акушеро-гинекологичния комплекс към МБАЛ-Русе през 2015 година.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker