Деца и родители

Деца избират как да играят и как да творят в Русе

Различното място и различния подход към детето – това са Дом Монтесори и център СТАСИ

Мариана Маринова е щастлива, че е сбъднала мечтата си
Мариана Маринова е щастлива, че е сбъднала мечтата си в Русе

Нови методи на възпитание и обучение на детето по италианска и австрийска система си пробиват път в Русе. Те залагат нетрадиционния начин на стимулиране на детето, при който личността на малкия човек е поставена в центъра и той сам определя какви занимания да избере, за да разгърне потенциала си. Ролята на педагога е пасивна, той само насочва процеса и поддържа специално подготвената за занимания среда. Системата на обучение залага още на учене чрез изкуство и развиване на въображението и мисленето чрез музика, рисуване театър и движения.
Така най-кратко могат да се определят основните задачи на метода Монтесори и Валдорфската педагогика. На тях залага психологът и психотерапевт Мариана Маринова, основател и управител на първите Дом Монтесори и Детски център СТАСИ. Двата центъра, които са на едно място, бяха открити в седмицата след Великден. Обучението на децата в тях е базирано на метода на италианската лекарка Мария Монтесори, определян като революционен и уникален по същността си. Арт заниманията в Център СТАСИ пък са разработени по Валдорфската педагогика на известния философ и теософ Рудолф Щайнер. Капацитетът на двете структури е за общо 16 деца и вече има желаещи за почасови или полудневни посещения. Децата са във възрастовата група от 3 до 6 или повече години. Центровете са различно от детската градина място и нямат за цел да ги изместят. Освен в Русе, подобни центрове са открити в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Деца се забавляват и направляват играта
Деца се забавляват и направляват играта

Екип от дипломирани психолози и педагози ще се грижат за развитието и възпитанието на малчуганите, посещаващи Дом Монтесори и център СТАСИ. За родителите им пък са предвидени обучения в позитивно родителство и безплатни психологически консултации.
Вярвям че във всяко грозно пате се крие един непораснал лебед, казва Мариана Маринова. Харесва ми да бъда участник и свидетел в промените, които настъпват с хората, потърсили моята помощ. Вярвям, че у всеки един от нас, възрастен или дете, има възможности за самопомощ. В това виждам и моята задача: да разкрия тези качества и способности и да помогна на клиента сам да намери нови, различни и вероятно по-добри решения, които до този момент са били извън хоризонта на неговото съзнание.
Мариана признава, че с откриването на Дом Монтесори и център СТАСИ е осъществила голямата си мечта за възпитаване и обучение на децата по различен начин, залагащ на индивидуалния подход, активното им участие и развиването им чрез изкуство.

Валентина Караджова

Общо
Деца избират как да играят и как да творят в Русе
Заглавие
Деца избират как да играят и как да творят в Русе
Описание
Нови методи на възпитание и обучение на детето по италианска и австрийска система си пробиват път в Русе.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker