Деца и родители

Отписани от медицината деца с увреждания се преобразяват неузнаваемо в центровете на „Еквилибриум“

Социалният комплекс в Русе оповести резултатите от работата си с деца с увреждания през 2015-а на годишна конференция

Отписани от медицината деца с увреждания се преобразяват неузнаваемо в центровете на „Еквилибриум“
Отписани от медицината деца с увреждания се преобразяват неузнаваемо в центровете на „Еквилибриум“

Постиженията през 2015 г. и предизвикателствата през настоящата година за Комплекса за социални услуги за деца и семейства – Русе представиха на годишна информационна конференция на 10 март сдружение „Еквилибриум“ и клуб „Отворено общество“ – Русе.
Събитието премина под мотото „Подходи на „Еквилибриум“ за реализиране правата на децата“ и бе посетено от представители на местната власт, институции, НПО, училища, детски градини, ползватели на услуги в комплекса и много граждани.
Общо 940 деца и възрастни са получили подкрепа от специалистите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства – Русе през 2015 г., като в това число се включва:
• Работа по случай – 292 деца и 339 възрастни- техни родители, близки, приемни родители, осиновители, бременни;
• 53 консултирани бременни и родилки в АКГ;
• 117 деца, включени в групови занимания;
• 59 родители, участвали в групова работа и обучения;
• 47 родители или грижещи се за деца, получили консултации;
• 33 педагози, включени в тренинги за професионалисти.
Акцентите в дейността на Центъра за работа с деца на улицата през изминалата година са били: изнесена работа в училищата и домовете на семейството след учебните часове – за деца, живеещи в отдалечени райони на града и с невъзможност родителя да ги придружава до ЦРДУ, създаване на нови партньорства с Европа и съвместно проведени инициативи ( Участие в проекти “Деца, изкуство, история”; “Заедно за устойчиво развитие на Дунавските острови”, „Мобилност на младите хора и рискове. Трафик”), както и разширяване на партньорствата с други социални услуги от града и региона ( ЦОП, ЦРДУ, ЦНСДМУ, ЦСРИ – участие във фондонабиране, провеждане на детски празници и събития).

Дейвид и Галя Бисет от "Еквилибриум" раазказаха как са работили екипите им с децата от центровете за настаняване от семеен тип
Дейвид и Галя Бисет от „Еквилибриум“ раазказаха как са работили екипите им с децата от центровете за настаняване от семеен тип

В Центъра за обществена подкрепа са наблегнали на работата по приемна грижа и осиновяване, развитие на услугите, свързани с изслушване – разпити на деца в специализирано помещение „Синя стая“, превенция на изоставянето на ниво Родилен дом, реализация на програми за първична превенция – „Ранно детско развитие“ и „Семейно планиране“, провеждане на кампанията за превенция на насилието – „Да възпитаваме, като окриляваме“ , както и на редица дейности, свързани с детско и младежко включване.
В центъра за настаняване от семеен тип „Розовата къща“ грижа получават 13 деца и младежи със специални потребности.
На конференцията бяха представени трогателни истории на приемна майка, която се грижи за дете с увреждания, майка от ромски произход, която участва в групови занимания за повишаване на родителските си умения, и младеж с увреждания, който живва, след възобновена среща със семейството си. Младата ромка присъства на годишната конференция и когато медиатори от Селеметя разказаха за работата на екипа в махалата, тя излезе пред всички в залата с двете си малки деца, като почти разплакана повтаряше „много ви благодаря, много благодаря за помощта“. Ромска посредничка на име Нина каза още, че в кварталите Селеметя и Средна кула са проведени и срещи по семейно планиране, в резултат на които 25 ромки/от 60 и няколко/ са пожелали да си поставят спирали.
Най-силно впечатление на присъстващите в залата направиха трите кратки филмчета за децата и младежите с увреждания от Розовата къща, както и от къщите „Надежда“ и „Любов“. От филмите става ясно, че децата драстично са подобрили здравето и психиката си след досег с природата, ваканциите на море и в гора, след празнуването на рождени дни с торти, подаръци и партита. Момиче от една от къщичките на име Йолета „разказа“ пред всички по свой начин как се чувства, смеейки се и махайки с ръце за поздрав. Успехите в работата с тези младежи са големи, като се има пред вид, че 99,9% от тях не могат да говорят, а сред тях има и незрящи, уточниха от екипа. Въпреки дефектите си, тези отписани от медицинската практика деца, са се преобразили, от приковани към легло или стол са станали подвижни, станали са в известна степен самостоятелни, придобили са умения и по свой начин изразяват чувствата и мненията си.
Приемна майка, присъстваща на годишната конференция, сподели радостта си от прохождането на малкия Шанол, страдащ от Детска церебрална парализа.Всички в залата видяха момченцето, което показа, че може да прави самостоятелни крачки, а майката призна, че въпреки мненията на специалисти, че то няма да може да се движи самостоятелно, на 2 г и 9 месеца е проходилото, а вече и говори.
Учителка от детска градина „Русалка“ пък разказа как с помощта на екип от „Еквилибриум“ са работили за справяне с детската агресия. Тя бе категорична, че децата разпознават агресията и могат да я преодоляват за разлика от родителите, които я заклеймяват, когато не касае детето им, но когато то е потърпевшо, не проявяват разбиране и толерантност.
Водещите на годишната конференция, Галя и Дейвид Бисет от сдружение Еквилибриум“, споделиха накрая новата си инициатива за 2016 година: изграждане на мрежа от детски правозащитни клубове в русенските училища.

Общо
Отписани от медицината деца с увреждания се преобразяват неузнаваемо в центровете на „Еквилибриум“
Заглавие
Отписани от медицината деца с увреждания се преобразяват неузнаваемо в центровете на „Еквилибриум“
Описание
Социалният комплекс в Русе оповести резултатите от работата си с деца с увреждания през 2015-а на годишна конференция
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker