Деца и родители

Десетки русенци отпразнуваха 10-ия рожден ден на Комплекса за социални услуги

Десетки русенци отпразнуваха 10-ия рожден ден на Комплекса за социални услуги
Десетки русенци отпразнуваха 10-ия рожден ден на Комплекса за социални услуги

Празникът „Музикално–спортни приключения за всяка възраст и умение“ събра много русенци, по случай десетата годишнина от създаването на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в МОЛ Русе. Цели два дни продължиха забавленията за малки и големи, подготвени от екипа на „Еквилибриум“ в гостоприемното пространство на търговския комплекс.
В импровизирания „Хайд парк“ много деца и младежи се изявиха с това, което най-много обичат да правят – песни, танци, есета, китари. Презентация на специалност „Социална педагогика“ на Русенски университет също намери място на сцената.
По случай празника, по време на официалното откриване, ръчно изработени сертификати „Благотворец Храбър“ получиха МОЛ Русе и основателите на Комплекса – Дейвид и Галя Бисет, Георги Симеонов и Десислава Енчева.
Най-много глъч, врява и веселие се вихреше в къта за бебета. Маратон за бебета с кончета и балончета, приказки, с помощта на майки и татковци, баби и дядовци, каки и батковци, разказаха огромен брой бебета, дошли специално за целта.
Традиционния Благотворителен Базар Без Аналог, с участието на много приятели и съмишленици на Комплекса, събра 440 лева, които ще бъдат използвани за развиване на програмата Ранно детско развитие – „Play група за бебета“, която събра нови поддръжници и участници. Средствата ще се използват за кинезетерапия за деца с увреждания, които са част от програмата и материали за работа с децата и родителите.
Огромен пъзел със символа на Комплекса – пеперуда, беше изпъстрен от край до край с топли пожелания и мили послания от русенци по случай десетия рожден ден на КСУДС. Той ще бъде изложен за две седмици в пространството на МОЛ Русе, а след това ще остане за спомен на Комплекса.
Десетата годишнина е и повод за равносметка на изминалите години, а тя е доста показателна:
За 10 години потребителите (деца, младежи и възрастни), ползвали услуги в Комплекса: в ЦЕНТЪР ЗА ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА са 1610, а общо 4712 – клиенти: деца и младежи, техните родители и близки, приемни родители и осиновители, бременни жени и др. са получили комплексна подкрепа.
В ЦЕНТЪР ЗА РАБОТА С ДЕЦА НА УЛИЦАТА 247 малчугани са ползвали услугата, а 708 – клиенти: деца и младежи, техните родители, роднини и близки са получили подкрепа в различни проблемни области.

Децата бяха най-усмихнати и вдигаха много врява
Децата бяха най-усмихнати и вдигаха много врява

В ЦЕНТЪР ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП ЗА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ С УВРЕЖДАНИЯ – „РОЗОВАТА КЪЩА” – 16 деца и младежи са потребители на услугата. От тях 3 деца с увреждания, са осиновени и 1 младеж е преместен в по-подходяща резидентна услуга в общността.
А работата с цялата общност показва следното: 463 участника в групова работа с деца и възрастни (групи за родители, осиновители, приемни родители и детски клубове по интереси; Групови занимания с 82 осиновени деца; 369 бременни жени и родилки – консултирани и подкрепени в МБАЛ – Русе; Над 120 младежи, включени в програмите „Благотворец Храбър” и „Музикална академия”; 485 консултирани граждани (родители или близки на деца с проблеми, кандидати за осиновители, приемни семейства и др.);
Над 1100 ученици от 13 учебни заведения в града, включени в групови сесии по теми, свързани с рисковото поведение при децата, разрешаване на конфликти, развиване на социални умения и др.;
Оказана е техническа подкрепа на други организации: над 200 посещения в Комплекса (КСУДС) от организации и професионалисти от страната и чужбина, с цел обмяна на опит; над 68 педагози, педагогически съветници и психолози са участвали в „Ресурсна група”; Проведени са 48 обучения на професионалисти от социалната и образователната сфера а специалистите от КСУДС се канят, като консултанти и обучители от организации като: Карин дом, УНИЦЕФ, Лумос, Надежда и домове за децата-България и др.

Игрите бяха забавни и шарени
Игрите бяха забавни и шарени

Празници, събития, кампании със запазената марка на „Еквилибриум“: Детски събития – над 150 детски празници и тържества, 10 летни приключенски лагери за децата от ЦОП и ЦРДУ и 9 летувания на планина и море на децата и младежите от ЦНСТ „Розовата къща”;
В Комплекса за социални услуги са проведени 32 работни срещи, конференции, информационни форуми, кръгли маси и др. Кампании за популяризиране на приемната грижа, Кампания „Възпитавай ме така!” за позитивно родителство, Кампания за формите на емоционалното насилие; Кампания „Ти не си сам” по превенция на изоставянето и др.
Цифрите са показателни, но най-важното за екипа на „Еквилибриум“ и Комплекса е, че зад тях стоят подкрепени деца и семейства, които отвръщат с благодарност и доверие, много труд и емоции, безсънни нощи и кураж на много хора – бивши и настоящи служители, които вярват, че инвестицията в благоденствието на всички деца и устойчивостта на семействата е това, което прави общностите по-силни и перспективите пред всички – по-светли.

Автор: Валентина Караджова
Снимки: „Еквилибриум“

Общо
Десетки русенци отпразнуваха 10-ия рожден ден на Комплекса за социални услуги
Заглавие
Десетки русенци отпразнуваха 10-ия рожден ден на Комплекса за социални услуги
Описание
Празникът „Музикално–спортни приключения за всяка възраст и умение“ събра много русенци, по случай десетата годишнина от създаването на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в МОЛ Русе.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker