Деца и родители

Феноменът Игра

Играта и детето 

При хубаво време е за предпочитане игрите да са навън
Груповите игри са забавни

Игрите задоволяват множество личностни потребности на децата, защото са отражение на действителността. Допринасят за социализацията на детето – включването на индивида в обществените отношения. Чрез играта децата се приобщават към света на възрастния. Тя е вродена и водеща в предучилищна възраст дейност. Създава условия за интелектуалното развитие на детето. Дава възможност да развие трите типа отношения: към предметите, към другите хора и към себе си. Първите предигрови форми започват да се развиват от 8-я месец след раждането на детето, като първоначално майката играе, а детето е зрител и реагира емоционално. Подготвителен етап за развитието на различните видове игри е предметната, която възниква при общуването на детето с възрастния.
Играта може да бъде:
– Индивидуална: детето играе само.
– Съвместна: дете-дете, дете-възрастен.
– Групова: няколко деца.
Игрите биват: творчески (сюжетно-ролеви, игри- драматизации, режисьорски и строително- конструктивни) и игри с правила (подвижни и дидактични) и се развиват в следната последователност:
– Сюжетно – ролеви: напр. игра на чичо доктор, мама и бебе, трамвай и пътници и др.
– Игри – драматизации: по сюжет от приказка или филмче.
– Режисьорски: детето само разиграва сюжет и изпълнява ролите на всички персонажи.
– Строително – конструктивни: напр. „Строител“ и др.
– Игри с правила: Подвижни напр. игри с топка и др. и дидактични игри с учебна цел. При тези видове игри се изисква спазването на определени правила.

Играчката

Плюшени играчки
Плюшени играчки

Чрез нея се осигуряват условия за ранното усвояване на обществения опит и за комплексното развитие на децата. Тя е специфичен предмет предназначен за игра и обединява основните дейности: игра, труд и учение. Необходимо е да отговаря на определени условия за сигурност и нравствено възпитание. Желателно е играчките да бъдат безопасни и здрави, както и подбрани според възрастта на детето. При деца под 3 г. избягвайте дребни или разглобяеми играчки, кукли с коси, зарчета. В кърмаческа възраст се препоръчват гумените и меки играчки, но не плюшени. Разбира се в предучилищна възраст играчките се обогатяват и са различни за момиченцата и момченцата.

Класификация на играчките:
– Сюжетно-образни (Кукли).
– Технически.
– Игрови строителни и констр. материали.
– Предмети от игровото ежедневие (Мебели, прибори и др.).
– Дидактични играчки.
– Музикални играчки.
– Играчки за подвижни и спортни игри.
– Забавни играчки.

На какви изисквания трябва да отговарят играчките?
– Хармонично съчетание на замисъл, конструкция, форма и цвят.
– Да въздействат за натрупване на положителен нравствен опит.
– Да са продукт на съвременното техническо развитие и да предполагат творческото им използване в различни игрови ситуации.
– Да удовлетворяват детската потребност от активност.
– Да са безопасни и трайни.
– Да възпитават естетически вкус у децата.
– Да съчетават реалното и въображаемото.
– Комплексно да въздействат върху различните анализатори на детето.
– Да осигуряват познавателна активност на детето и да развиват неговата наблюдателност и любознателност.

Дидактически играчки:
Специалистите препоръчват няколко вида дидактически играчки с различни игрови действия, програмирани в техните конструкции.
• Играчки за нанизване (кубчета, полусфери, топки и т.н.), които се нанизват на някаква основа и обикновено се поставят над детското легло или на детската количка.
• Играчки за търкаляне, които са с различна големина и форма.
• Играчки, които се състоят от различни геометрични фигури (кубчета, конуси, цилиндри) с различен цвят, форма и големина, които се нареждат по различен начин.
• Разглобяващи се играчки, които са предназначени да развиват умението на детето да свърже или раздели две и повече части от еднородни предмети.
• Сюжетни играчки с малък размер (4-10 см): кукли, колички, плодове и зеленчуци, животни, а също предмети, подбрани по определен признак.
И още нещо, погледнете детето си когато играе и може би ще познаете в него себе си. Огромно постижение е да станете за детето си образец за подражание. Само когато сте в играта с вашето дете, можете да го разберете истински. Играйте с детето си!

Мариана Чомпалова – детски социален педагог
www.moetodete.com

 

Етикети

Подобни публикации

Коментар

  1. за детето е най-добре да играе с други деца, с животинки, от малко да гледа как растат цветята, плодовете, да живее сред природа или да прекарва повече време навън, в планината. Това развива неговото възприятие за света, за най-същественото- живата природа- основата на всяко знание. Играчките са мъртва материя, не ги учат на нищо, напротив, всякакви пищящи пластмасови боклуци са създадени за да отклонят вниманието на детето от истинското.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker