Деца и родители

Как да подготвим първолака за училище?

Родители, наблюдавайте децата и общувайте с тях, съветват психолози

Да подготвим първолака за училище.
Да подготвим първолака за училище.

Наближава първият учебен ден и вашето дете за първи път ще прекрачи училищния праг. Всички вкъщи се суетят около този момент, родителите купуват дрешки, тетрадки и учебни пособия, пресмятат колко ще им струва всичко, вкл. и букета за учителката. Покрай цялата тази залисия обаче забравят да обърнат повече внимание на своя малчуган, на когото предстои голяма промяна и който със сигурност не споделя всички тревоги, които таи в себе си. Особено ако в семейството няма друго по-голямо дете, което вече да ходи на училище.
По инерция всички сме свикнали да свързваме училището с интелектуалното израстване на децата и подценяваме емоционалната промяна, свързана с техните първи наистина самостоятелни стъпки в едно ново социално общество. А това социализиране е изключително важно за детската личност и за разгръщане на нейния потенциал.
В училище първолакът за първи път трябва да доказва своята самостоятелност и отговорност пред възрастните, да свиква с нови стандарти на поведение. Там се извръшва първата значима и обективна проверка на неговите социални, интелектулани и физически умения, натрупани до този момент. Не че в детската градина няма подобни предизвикателства, но условията в училище са качествено различни, така че на детето му предстои адаптация, която за някои е много трудна. Ако искаме да му помогнем като родители, още отрано трябва да говорим с него, да разберем чувствата му и да го подкрепим да се приспособи към промените, съветват психолозите. Родителите трябва да осъзнаят, че за техните мъници училището всъщност е началото на тяхното приобщаване към света на възрастните и да им помогнат да придобият увереност в собствените сили, за да станат наистина самостоятелни, подчертават те.
Шест-седемгодишните деца по принцип имат потенциал да се справят с предизвикателството, но въпреки това възникват проблеми. Първата причина за стреса е, че първолакът трябва рязко да измени много от досегашните си навици и да ги замени с нови. При това в непозната обстановка и нова среда. Затова родителите трябва постепенно да го подготвят за това, да се опитат на достъпен език да им обяснят какво вече ще се иска от тях.
В училище детото се среща с ограничения и правила, много различни от тези у дома или в детската градина – например то не може свободно да се разхожда в класната стая, когато реши, не бива да вика, да прекъсва учителя или съучениците си. Ако преподавателят има опит и овладее дисциплината в класа, добре, но ако трудно се справя с проблема, следват много негативи и по отношение на адаптацита на децата, и по отношение на обучението им. Затова е много важна родителската намеса. Те трябва да обяснят на децата какво се очаква от тях. Някои родители погрешно смятат, че от тук нататък цялата отговорност е на училището – за обучението и възпитанието.

Родителите трябва да имат реалистична представа за нивото на развитие на детото си и да не проявават свърхочаквания, да не го стресират с прекалени изисквания.
Родителите трябва да имат реалистична представа за нивото на развитие на детото си и да не проявават свърхочаквания, да не го стресират с прекалени изисквания.

Успяват ли децата в училище? Това е другият важен въпрос от голямо значание за адаптацията. В един клас децата никога не са еднакво физическо, интелектулно и социално ниво, което обаче съвсем не означава, че ако в началото имат известни трудности, те трябва да бъдат заклеймени като „изоставащи”. Някои родители и учители бързат да им лепнат този етикет, което често става причина децата да намразят училището, да заживеят с ниска самооценка, да откажат да учат и наистина да се превърнат в аутсайдери. В основата на този проблем стои на първо място отношението към детето в семейството. Формирането на себеоценката му става най-вече под влияние на родителите, така че те трбява да се постарят да го насърчават, подкрепят, но без да изпадат в другата крайност- да му внушават, че за неговите неудачи са виновни само „лошите” учители. Напротив, те трябва търпеливо да разговорят с него, да му посочват пропуските, но без да му вменяват чувство за вина, а да насърчават всяко негово постижение, така че то да разбере, че всяко негово усилие дава добър плод. В училищна възраст децата започват да отчитат мнението и на другите значими хора от заобикалящата ги среда, в случая учителелите и съучениците. Затова е важно родителите да напътстват първолаците как да се изявят и да спечелят симпатиите на новите си ментори и другарчета.
Психолозите обяснават, че за успешното развитие на децета в училище, има няколко важни фактора:
Родителите трябва да имат реалистична представа за нивото на развитие на детото си и да не проявават свърхочаквания, да не го стресират с прекалени изисквания. Впрочем самите учители също трябва да преценят правилно нивото на всеки ученик, за да използват различен подход.
Вярата в бъдещите спобности на първолака също е от съществено значение, защото това му помага да развие увереност в собствените си сили. Формирането на това качество е свързано и с конкретни задачи, които родителите трябва да поставят на детото у дома, съобразени с неговата възраст и потенциал. Никога не бива да забравяме, че ако в една област му е трудно, в друга то може да блесне. Така че открийте добрите му страни!
Методите на възпитание у дома не бива да бъдат авторитарни, на задължително трябва да респектират детето. Деца, които вкъщи получават любов, но знаят границите си, по-лесно се адаптират в училищната среда, лесно общуват и разбират изискванията на учителите.
Вече споменахме многократно за нуждата от общуване между родители и деца. Родителите трябва ежедневно да се интересуват от постиженията и проблемите на детото в училище, от това какво ново е научило днес, да му четат книги, да го водят на културни събития, защото това стимулира нагласата му към познанието. Колкото в по-ранна възраст тази връзка е формирана, толкова по-лесно детето се справя в училище.
Темата е много обширна изатова нямаме претенции да семе посочили всички фактори, обективни и субективни, които влияят на малгучаните успешно да се справят с предизвикателствата на училището. Затова само ще отбелжим нещо, за което всички психолози и педагози са категорични- първолакът има нужда от помощ и от внимание. Затова те съветват семействата да наблюдават децата си, да държат връзка с учителя, за да могат отрано да разберат, ако детето им има проблеми. Понякога те могат да се изразят в агресивност, липса на дисциплина, несправяне с учебния материал, в други случаи детото става плахо, потиснато, изолира се от другите деца, което също се отразява на неговата успеваемост. Когато забележите нещо подобно, не го подценявайте, а поговорете със специалисти, които ще ви насочат как да помогнете на своето дете.
В заключение още един съвет: Никога не забравяйте, че децата подражават на възрастните, така че примерът на родителите е от решаващо значение за тяхното развитие.

Общо
Как да подготвим първолака за училище?
Заглавие
Как да подготвим първолака за училище?
Описание
Родители, наблюдавайте децата и общувайте с тях, съветват психолози
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker