Деца и родители

Ако Черно море можеше да говори…

Младежи от центровете за настаняване от семеен тип „Любов“ и „Надежда“ почиваха край Тюленово

Ако Черно море можеше да говори, то щеше да ви сподели, че обича тези деца и младежи с увреждания.
Ако Черно море можеше да говори, то щеше да ви сподели, че обича тези деца и младежи с увреждания.

Ако Черно море можеше да говори, то щеше да ви сподели, че обича тези деца и младежи с увреждания. А ако те можеха до говорят – никой нямаше да повярва, че е възможно такова щастие!
Щяха да ви разкажат, че за първи път са на море, а някои от тях са на 23 години. Че морето им е любимо – вече! Че то е солено – вие го знаете – те, не! Че то е мокро и приятно, и прегръща, и има вълни, и те правят пяна! Това са открития, достойни за Колумб!
Младежите и девойките, изведени от Домове за деца и младежи с умствена изостаналост, само преди 1 година и 4 месеца в Центровете за настаняване от семеен тип – „Любов“ и „Надежда“, никога не са виждали морето и това ново преживяване, малко преди новата учебна година, може да се опише само като фойерверк.
Базата на сдружение „Еквилибриум“ в с. Тюленово приюти питомците от двете къщички и им предостави един нов свят от преживявания – аромати, морски бриз, море, вълни, разходки.

Благодарение на "Еквилибриум" някои деца се докоснаха за пръв път до морето
Благодарение на „Еквилибриум“ някои деца се докоснаха за пръв път до морето

Разходката до Шабла и Зеления образователен център беше само едно от многото нови приключения, които преживяха децата и младежите за първи път.
Но истинската еуфория у тях и абсолютно нови реакции предизвикаха морето и пясъкът.
Това ново преживяване предизвика първоначално много страх и неясни чувства у деца и младежите, но постепенно, с помощта на екипа, те откриха очарованието на водата и вече не искаха да се разделят с него. Неподозиран изблик от емоции, звуци, жестове и нови умения „избухна“ наистина като фойерверк у тези, до преди една година, ужасени деца, които никога никой не е третирал като другите – с любов, грижа и насърчение.
Ако морето можеше да говори, то щеше да каже: „ Те са страхотни!“. А ако те можеха да говорят щяха да извикат: „То е прекрасно! Синьо, солено и ни обича“…

Елена Петкова, „Еквилибриум“

Ако Черно море можеше да говори...
Ако Черно море можеше да говори, то щеше да ви сподели, че обича тези деца и младежи с увреждания.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker