Деца и родители

В Киргистан насилието над деца в семейството е основната причина за оставянето им в домове

Галя Бисет и колегите й по време на посещението в Киргистан
Галя Бисет и колегите й по време на посещението в Киргистан

Работно посещение в Киргистан на екип на британската фондация „Надежда и домове за децата“ хвърля светлина върху живота на хората в тази далечна страна.

Със сигурност не знаем почти нищо за нея, освен че е в Азия и че е бивша държава в състава на бившия СССР. Специалистите на фондацията по обгрижване на деца в риск, сред които е и българката Галя Бисет, бяха на едноседмична визита там по покана на свои колеги от Киргистан. Целта е след изнесен семинар и обучения, социалните институции в Киргистан да започнат поетапно затваряне на домовете за деца в страната. Инициатор на промяната е неправителствената организация „Център за правата на децата“, която вече е била в България и е запозната с успехите на страната ни в закриването на домове и създаването на алтернативни услуги за деца и семейства в риск. Киргиската НПО започва работа по проект за затваряне на първия дом там, изграждането на центрове за настаняване от семеен тип и създаването на социални услуги за деца. Проектът ще е междуинституционален и ще стартира в края на годината. От „Надежда и домове за децата“ ще се включат като външен експерт, казва Галя Бисет.
Българската следа в Киргистан по деинстуционализацията е много силна и тя разбуни духовете, властите копират нашия опит, добавя Галя, която е и в ръководството на сдружение „Еквилибриум“, управляващо Комплекса за социални услуги в Русе. Именно при гостуване на киргиска делегация в русенския комплекс, гостите се впечатляват от успехите на страната ни в извеждането на деца от домове и предоставянето на алтернативни услуги за тях и семейства им.

Пред един от домовете за деца от 3 до 7 години
Пред един от домовете за деца от 3 до 7 години

Галя е запозната със статистиката в азиатската страна, според която децата в институции в Киргистан са близо 7500. На територията на страната, която е почти два пъти по-голяма от България, има два дома за бебета, два за деца с увреждания и 65 домове-интернати за деца, лишени от родителска грижа. Прави впечатление, че домовете за бебета са много малко. За сравнение у нас в България в момента те са осемнадесет, след закриването на други 14 през последните години.
Родителите в Киргистан не изоставят децата си, въпреки че броят им в едно семейство е средно десет. Проблемът е, че поради номадския начин на живот на хората и силната вътгрешна миграция, децата нямат възможност да ходят редовно на училище и трудно учат. Затова организации като „Център за правата на децата“, разкриват временни учебни центрове по пазари, тържища и места, където семействата отсядат. Така, докато родителите работват, неправителствените организации провеждат учебни занятия с децата.
Но освен вътрешната миграция, която лишава подрастващите от добро образование, съществува още един много сериозен проблем и това е насилието над децата. В Киргистан децата в семейството често стават жертви на домашно насилие, а също и на сексуален тормоз, причинени от родители и роднини. Насилието над децата в семейството е основната причина за оставянето им в домове, казва Галя.
Властите в Киргистан отчитат още нещо тревожно: увеличаването на религиозните училища в страната. Не става въпрос за обичайните домове интернати, в които децата, жертви на домашно насилие, биват настанявани, а за нов тип мюсюлмански религиозни интернати, които за последните 4-5 години са станали 36 в Киргистан. Децата излизат оттам с променено самосъзнание, те отхвърлят семействата си, споделят представители на киргиската власт. Не може да се премълчи, че радикалният ислям прониква и в Киргистан, въпреки доминиращия светски начин на живот.
Започват да се виждат и жени с бурки, нещо напълно чуждо на киргиската жена, която никога не се е забулвала, разказва още Галя.

Валентина Караджова

Общо
В Киргистан насилието над деца в семейството е основната причина за оставянето им в домове
Заглавие
В Киргистан насилието над деца в семейството е основната причина за оставянето им в домове
Описание
Работно посещение в Киргистан на екип на британската фондация „Надежда и домове за децата“ хвърля светлина върху живота на хората в тази далечна страна.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker