Деца и родители

КиндиРу – забавно и образователно занимание за деца и майки

Стотици български родители се довериха на австралийската система за ранно развитие

Най-добрият КиндиРу учител е Диана Минкова от русенския център

Новото дървено оборудване вече е в русенския КиндиРу център
Новото дървено оборудване вече е в русенския КиндиРу център

Академията за бебета, деца и родители КиндиРу-България отпразнува през юни първия си рожден ден, а русенският й център, един от 13-те в страната, навърши шест месеца. Добрата новина е, че ръководителят на КиндиРу-Русе, кинезитерапевтката Диана Минкова, бе обявена за най-добрия за 2015-а година в България учител по австралийската система за ранно детско развитие. Тя получи най-много глаасове в своя подкрепа от родители. Резултатите от онлайн гласуванията за любим български КиндиРу-учител бяха обявени на сайта на KindyROO Bulgaria. „Толкова любов, признателност и обожание получихме за Диана, които са доказателство за отдадеността й на децата! Поздравления!“ – написа БГстраницата.
Данните за страната ни показват че година след въвеждането на австралийската система над 2000 родители са я избрали за своите деца. В България вече работят тринадесет КиндиРу-центрове в девет града, които работят по уникалния метод за интегрирано развитие на мозъка и двигателната система на бебето и детето. Доказателство за това, че системата работи и дава ефект, са непрекъснато увеличаващият се брой малки “академици”, разпределени в осемте възрастови групи, наречени на емблематични австралийски животни и птици.

Диана Минкова/вляво/  с най-добрия си ученик и неговата майка по време на  парти за Деня на детето
Диана Минкова/вляво/ с най-добрия си ученик и неговата майка по време на парти за Деня на детето

Мненията на родителите също говорят в подкрепа на революционната австралийска система: “КиндиРУ е най-якото забавно-образователно занимание, както за децата, така и за майките! Всеки час е вълнуващо приключение, придружено с много радост и вълнения. Благодаря ви, че ви има :)”, пише една майка. Друга добавя, че в бебешката академия е намерила отговорите на много ЗАЩО-та, например, защо да продължи да прави масаж на детето си ежедневно и след 40-ия му ден, при положение, че „то се дърпа, а тя няма време и как да го прави, че и на двамата да е приятно“. Майките са категорични, че КиндиРу-центърът е мястото за много приятелства и забавления и че е средище за ранно детско развитие. Направо елате и вижте!, приканват и други родители да споделят опита им.
Всички КиндиРу центрове отбелязаха годинката на програмата у нас с детски и бебешки партита, пикници, хепънинги и карнавали. От Русенския КиндиРу център припомнят, че малките академици в момента са в четвъртия срок на своето обучение, което ще завърши на 20-и юли, следващия месец..Новата учебна година започва на 15 септември и за целта центърът набира кандидати и за осемте възрастови групи. В залата за занимания на улица „Ниш“ 32 е все по-интересно и хубаво, особено след монтирането на новото дървено оборудване за двигателни упражнения, направено по австралийски модел, но в умален вид.
Русенският център KindyRoo стартира през декември 2014-а година с 40 деца. Малките бяха разделени в 8 групи, според възрастта си, като самите групи са наречени на любими австралийски животни. “Платипус“ е групата на бебетата от 0 до 6 месечна възраст. „Уомбат“ е групата на децата от 6 месеца до прохождането им. Третият клас са „Пингвини“.Той включва проходилите бебета, до навършването им на година и половина. Децата от четвъртата група са „Коала“ и са на възраст от 1,5 до 2 години. После са „учениците“ от класа „Уолаби“ на възраст от 2 до 2,5 години. Следват малчуганите от „Кенгуру“, които са 2,5 до 3 годишни, „Опосумите“ – 3-4-годишни, а най-старшите ученици от Бебешката академия са в клас „Ему“ и са на възраст от 4 до 5 години.Часовете в КиндиРу са академични по 45 минути и минават в забавни игри и упражнения, съобразени с възрастта на детето. Започват и завършват с песнички и стихчета, които малките вече разпознават. Кинезитерапевтът Диана Минкова уточнява, че уроците включват упражнения, укрепващи мускулния тонус, балансиращи частите на тялото, неговото вътрешно и пространствено осъзнаване от самото дете.. Детският мозък учи чрез движения и на музика, затова по време на занятия, с помощта на родител, децата изпълняват конкретни упражнения. Малките задължително са с боси крачета по време на час. Бебета се насърчават да пълзят и да лазят, има упражнения за висене с глава надолу, прави се „крокодилски масаж“, има песнички за довиждане и куп други забавни неща. Създателите на програмата за ранно детско развитие още преди 30 години констатират, че мозъкът на децата, посещавали центровете KindyROO, е 100 % готов за академично учене. Програмата им осигурява опит и възможности, които помагат за изграждането на основата за придобиване на отлични физически, академични, емоционални и социални умения, казва Джейн Уилямс, сегашен директор на KindyRoo Австралия. Тя ще дойде в Бълария, за да види на място как работят българските КиндиРу центрове. Очакват д-р Джейн Уилямс да бъде у нас на 5 септември, а има вероятност да дойде и в Русе, казва Диана. Ето какво споделя тя за австралийската програма:
Упражненията, които правим в КиндиРу и специфичните двигателни умения, които се създават чрез тях у бебетата и децата, създават фундаменталните структури на мозъка. Чрез тях се стимулират нервните пътища и създаването на връзки между милионите неврони, които позволяват на мозъка да функционира комплексно. Това става чрез движенията, които стимулираме да правят децата. Така невронните пътища се свързват, за да създадат „супер магистрали“ на информация – предаватели с висока скорост на съобщения до и от тялото и мозъка, както и между различните области на мозъка. След като тези основополагащи супер магистрали се създадат, те подкрепят развитието на всички по-високи нива на обучение, като четене, писане и разбиране на математическите концепции. Те подпомагат регулацията на емоциите, концентрацията и способността на детето да мисли творчески.
Специфичните упражнения, които правим в пясък, като Крокодил и Ангели, помогат за изграждане и свързване на фундаменталните системи в мозъка – в средния мозък и в малкия мозък, а с течение на времето и с много повторения и в мозъчната кора. Упражненията „Крокодил“ и „Ангели“ спомагат за разработване на гладки, автоматични моторни модели и насърчаване на способността да се използва всяка страна на тялото, независимо и в координация с другата. Отнема време и изисква много упражнеия и движения, за да узрее способността за кръстосана латералност, но когато, това стане, децата ще могат да движат очите си плавно по страницата – от край до край на реда при четене; да пишат с една ръка, докато си държат хартията с другата, да седи в правилна поза, докато се концентрират върху задачаите, които дава учителят.
– Упражненията „Нагоре-надолу“ стимулират най-важното, основополагащото, малкия мозък. През първите няколко години от живота на индивида малкият мозък играе ключова роля в сортирането на информацията от сетивата- очите, ушите, кожата (докосване), и движението на ставите и мускулите. Той именно определя какво движение е подходящо след получаване на тази информация. Всяко движение, което стимулира вестибуларния апарат – органите на баланса във вътрешното ухо, стимулират малкия мозък и така помагат на мозъка да изработи представа за мястото, където се намира човек в пространството и подпомага мускулите да поддържат добра стойка и баланс, тялото да стои изправено в противовес на гравитацията. След като детето е преживяло много подобни движения, то автоматично отговаря, а висшите корови области на мозъка поемат ролята на малкия мозъкЕзиковото развитие и способността за учене на чужд език също започва да се развива доста рано в живота на бебето. Някои области на мозъка са отговорзни за по-силната възприемчивост към ученето през първата година от живота, особено тези области, които отговарят за изучаване на моделите и звуците на речта. Патриша Кул, невролог от САЩ, установила, че изучаването на звуците и моделите на езика имат своя пик на 11-месечна възраст! Така че, ако искате бебето ви да бъде двуезично, най-добре е то да свиква със звуците на двата езика още от раждането. Затова в КиндиРу ние пеем песнички на английски език, въвеждаме някои думи, за да подпомогнем ранното чуждоезиково обучение на КиндиРу академиците.

Автор: Валентина Караджова

Общо
КиндиРу - забавно и образователно занимание за деца и майки
Заглавие
КиндиРу - забавно и образователно занимание за деца и майки
Описание
Най-добрият КиндиРу учител е Диана Минкова от русенския център
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker