Деца и родители

Кърменето – благодат или грижа

Децата, които са кърмени по-дълго са по-здрави и по-интелигентни

Кърменето формира специална връзка между майката и новороденото, но също така прави детето по-здраво и силно.
Кърменето формира специална връзка между майката и новороденото, но също така прави детето по-здраво и силно.

Всяка майка е наясно, че няма по-добра храна за бебето през първата година от майчиното мляко. Кърменето формира специална връзка между майката и новороденото, но също така прави детето по-здраво и силно. Както при много други неща и в този случай жените правят грешки, особено младите майки, за които детето е първо. Напълно е въизможно жените да бъдат изправени пред малки предизвикателства свързани с този процес. Затова е добре човек да е подготвен за най-често срещаните грешки на кърменето. Ще видим и кои са те.
Специалистите са на мнение, че не е нужно храненията да са планирани за на всеки 3-4 часа. Най-доброто нещо е майката да следва сигналите на бебето. Ако то е гладно, просто го нахранете, дори ако е яло преди 2 минути. Съветът на преминалите през това е да не се вкопчва младата майка в часовника. Някои бебета са доста бързи, а други имат нужда от повече време, за да се нахранят. Най-добре е бебето да се наблюдава. Ако детето изглежда гладно, кърменето трябва да продължи. Бебето само регулира своето хранене. В началото е нормално сученето да е от 7 до 12 пъти на ден.
Друга честа грешка, която родителят прави е да обърка нормалното мрънкане с глад. За да плаче едно бебе има много и различни причини. Но това не винаги означава, че то е гладно. Когато майката следи сигналите, няма начин да ги обърка. Има деца, които плачат в определени часове на деня, но това не винаги са призначи на глад.


Според специалистите ако бебето има доста мокри пелени това е признак, че се храни добре.
За да е едно бебе здраво и щастливо не трябва да му бъде предлагана бутилка с мляко твърде рано. Има жени, които не искат да кърмят много. Ако се включи шише, това може да доведе до саботаж на връзката на кърменето. Има майки, които дават на детето си адаптирано мляко, защото мислят, че кърмата им не е достатъчна, но бебетата често изпиват бутилката с мляко, защото им харесва да сучат. Специалистите смятат, че бебето харесва успокояващото чувство да смуче зърното на бутилката, а не толкова това, че е гладно.
Ако детето не наддава, не захапва гърдите добре или ако кърменето е болезнено не чакайте, а се обърнете към специалист. Съществуват консултанти по кърмене, които са посветени на това да помогнат процесът да стане по-лесен. Първите няколко седмици на кърменето са критични.
Има периоди, наречени “лактационни кризи”. Те се появяват през 3-ата, 6-ата и 10-ата седмица след раждането, когато заради нарасналите потребности на детето кърмата вече не достига. Тази криза се преодолява за няколко дни, ако детето се кърми по-често, дори през ноща.
Когато майката е отпочинала добре, а останалите членове на семейството помагат за правилното разпределение на домакинските задължения, то тогава няма причина кърменето да не е успешно.
Кърмените бебета са по-здрави. Освен това се спестяват средства не само защото не се купуват мляко и аксесоари, но и поради това, че намаляват разходите за здравни грижи. Кърменето е дългосрочна инвестиция и в образованието – кърмените бебета имат по-висок коефициент на интелигентност.

Общо
Кърменето – благодат или грижа
Заглавие
Кърменето – благодат или грижа
Описание
Децата, които са кърмени по-дълго са по-здрави и по-интелигентни
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker