Начало - Деца и родители - На 21 март отбелязваме Деня на хората със Синдром на Даун

На 21 март отбелязваме Деня на хората със Синдром на Даун

Децата с това заболяване невинаги са умствено изостанали, те са мили талантливи и усмихнати

 

Децата със Синдром на Даун обикновено са мили и усмихнати

Децата със Синдром на Даун обикновено са мили и усмихнати

Всяка година през март, на 21-ви, се отбелязва Международният ден на хората със Синдром на Даун. Изборът на тази дата е произлязъл от това, че изписването съвпада с другото наименование на Синдрома – тризомия 21. Третото копие на 21 хромозома е уникално само за хората със Синдром на Даун. Допълнителният генетичен материал предизвиква забавяне в развитието на засегнатото дете.

За пръв път това състояние е описано от английския лекар генетик Джон Лангдън Даун през 1866 г., който му дава определението „монголизъм“ поради физическите характеристики на децата с този синдром – заоблена форма на лицето и очи във форма на бадем. Близо век по-късно е открита и допълнителната хромозома, която е причина за това състояние и през 1965 г. хромозомната аномалия официално получава името Синдром на Даун.

Противно на масово разпространените разбирания на темата, децата с тази генетична аномалия, не винаги са умствено изостанали. При тях понякога се наблюдават сърдечни нарушения, нисък мускулен тонус, но тези проблеми се преодоляват с медикаменти и физиотерапия. Децата със Синдром на Даун обикновено са мили и усмихнати.

Знаете ли, че личности със Синдром на Даун, които са световно известни или са имали роднини с този синдром са:
• Паскал Дюкен – актьор, който печели награда „Най-добър актьор“ на Филмовия Фестивал в Кан 1996 г. за ролята си в „Осмият ден“.
• Ан дьо Гол – най-малката дъщеря на Шарл дьо Гол, френски генерал и политик, президент на Франция в периода 1959-1969 г.
• Карън Гафни – параолимпиец, плувкиня и президент на организацията Karen Gaffney Foundation, която се бори за правата на хората със специални нужди. Тя е първият човек със Синдром на Даун, който получава почетна докторска степен приживе.
• Чарлз Уоринг Дарвин – синът на Чарлз Дарвин
• Елизабет – сестрата на Ева Лонгория
• Сестрата на Джейми Фокс – Диондра
• Синът на Деймън Хил – Оливър

А вие познавате ли деца със синдром на Даун?

Нека повече хора се поинтересуват от това състояние, както и да научат повече за заболяването. Важно е да се знае какво всъщност могат децата със Синдром на Даун, за да се подходи правилно в отношението към тях.

На 21 март отбелязваме Деня на хората със Синдром на Даун
Децата със Синдром на Даун обикновено са мили и усмихнати
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе