Деца и родители

Русенско сдружение посява семената на промяната в ромски квартали

Проект на „Еквилибриум“ възпитава млади родители и бременни, учи ги да се грижат за бебетата

Галя Бисет/отдясно/ и ромският лидер Иван Христов/до нея/ са ентуасти, че нещата ще се случат
Галя Бисет/отдясно/ и ромският лидер Иван Христов/до нея/ са ентусиасти, че нещата ще се случат с амбицията на русенското сдружение

Проект на сдружение „Еквилибриум“ си поставя амбициозната задача да помогне на млади ромски семейства и бременни да се изградят като пълноценни родители, които да подготвят децата си за предучилищната образователна система. Обучението ще обхване родители на близо 40 бебета от 0 до 3 години и 20 неосигурени бременни, желаещи да променят живота си. Хората са от русенските ромски квартали Селеметя и Средна кула, а екипът, който ще работи с тях, включва специалисти на социалния комплекс и „Еквилибриум“, както и двама посредници от общността, владеещи турски и ромски езици. Образователните сесии ще се водят само на терен в ромските квартали под формата на забавни игри, срещи на „кафе по женски“ и арт работилници. Проектът е наречен „Уверени родители за успешни деца. Игротека за родители“, а зад ефектното наименование стои конкретна работа с майки, родители и бременни. Експертът на сдружение „Еквилибриум“, което управлява русенския социален комплекс, Галя Бисет, признава, че екипът й си е поставил задачата „да посее семената на промяната в ромските квартали“.

Нина Николова, отляво, е вторият посредник от общността, който ще помага в работата с групата от Средна кула
Нина Николова, отляво, е вторият посредник от общността, който ще помага в работата с групата от Средна кула

Образователните срещи вече се провеждат и интересът на ромите към тях е голям. Учим ги да изработват играчки, да редят пъзели, да хранят и възпитават правилно децата си. Ще им оказваме помощ при настаняване в детски ясли и градини, правенето на медицински изследвания, свързани с постъпване в тях, ще помагаме при набавянето на лекарства за лечение, при транспортиране до отдалечени детски заведения, при набавянето на храни, уточнява Галя Бисет. От екипа на проекта се сблъскват с факта, че младите ромки не знаят да играят с децата си, че възприемат играчките като нещо, което го има само в детските градини и че е възможно с малко фантазия, и с подръчни материали, да се измайсторят кукли, украса и книжки. Промените в общността стават трудно, но се случват и техен проводник са най-вече младите жени ромки, затова от „Еквилибриум“ залагат на работата с тях, убедени са специалисти и медиатори. Те са категорични, че интересът към „Уверени родители за успешни деца“ е голям, а хората, желаещи да подобрят качеството си на живот са много.

Табло със снимки вече документира първите срещи с роми, включени в проекта
Табло със снимки вече документира първите срещи с роми, включени в проекта

Статистика на „Еквилибриум“ показва, че близо 60% от ромите искат да променят живота си. Част от тях искат да имат образование или да се дообразоват на вечерно училище. За последните четири години броят на жените от общността , които са си поставили спирали, е над 40. Има и нови десет заявки за контрацептиви. Дори има и такива семейства, които са проумели какво означава семейно планиране и които имат по две деца, казват от екипа на проекта. Като цяло обаче сексът е тема табу за младите хора от ромските общности. Жените не знаят как да се пазят от забременяване, ранните бракове са нещо обичайно, а момичетата, започнали полов живот, реално се считат за омъжени, казва ромският посредник Иван Христов. Той отговаря за хората от квартала Селеметя, където ромите говорят турски. Другият медиатор по проекта Нина Николова говори ромски и посредничи на събратята си от Средна кула, включени в него.
От екипа на „Уверени родители за успешни деца“ признават, че са единствените, влезли в ромските квартали не за да „събират ЕГН-та“, да агитират за политическа партия, да изключват тока или да отнемат деца за настаняване в институции.
Специалистите от сдружението и социалния комплекс предлагат още в края на 2015-а година да обявят първите резултати от работата по проекта.

Валентина Караджова

Общо
Русенско сдружение посява семената на промяната в ромски квартали
Заглавие
Русенско сдружение посява семената на промяната в ромски квартали
Описание
Проект на сдружение „Еквилибриум“ си поставя амбициозната задача да помогне на млади ромски семейства и бременни да се изградят като пълноценни родители, които да подготвят децата си за предучилищната образователна система
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker