Деца и родители

Млади български пианисти направиха фурор в Ню Йорк

Младите пианисти Николай и Йоана се представиха блестящо в "Карнети хол"
Младите пианисти Николай и Йоана се представиха блестящо в „Карнети хол“

12-годишната Йоана Делимаркова и 13-годишният Николай Димитров от Училището по изкуствата в Русе дебютираха на сцената на прочутата зала „Карнеги хол“ и подариха самостоятелен концерт на българската общност в залата на генералното ни консулство.
Двете деца спечелиха правото да свирят в „Карнеги хол“ като лауреати на Международния конкурс за пиано и струнни инструменти „Американ протеже“. Николай имаше уникалния шанс да излезе два пъти на сцената, тъй като освен наградата като дуо с Йоана има и отличие като индивидуален изпълнител. Българчетата бяха сред най-малките участници, но се представиха наравно с големите, като покориха залата с изпълненията си. Специално за изявата им бяха пристигнали и наши сънародници от различни краища на САЩ, които буквално се разплакаха от вълнение. Заедно с децата в Ню Йорк бяха и тяхната преподавателка Даниела Кюркчиева, която получи също отличие за работата си с младите таланти, и зам.-кметът по европейско развитие на Русе Страхил Карапчански. Групата развя знамето на Русе пред „Карнеги хол“ с обещанието това да не е единствената изява на русенските пианисти на тази сцена.

Йоана и Николай
Йоана и Николай

Много вълнение предизвика и специалният концерт, който Йоана и Николай изнесоха в залата на генералното консулство на България в Ню Йорк. Рециталът бе организиран с подкрепата на генералния консул Милен Люцканов, директора на Българския културен салон Даниела Пондева и българската църква в лицето на отец Петър Тотев. Специално за концерта пристигнаха и световноизвестната оперна певица Стефка Евстатиева и голямата пианистка Павлина Доковска – едната свързана дълги години с Русенска опера, а другата русенка по рождение. Музикалните изпълнения преминаха в разговор между децата, преподавателката им и публиката за изкуството, Ню Йорк, България и бъдещите им планове. А за да хвърли мост между България и САЩ, Николай изненада гостите със специален поздрав – джазпарчето Fly me to the Moon от репертоара на Франк Синатра, което бе аплодирано горещо от всички присъстващи. Генералният консул Милен Люцканов и зам.-кметът Страхил Карапчански обещаха, че това е първата, но не и последната съвместна изява между консулството и русенските таланти.
По време на престоя си в САЩ децата имаха уникалната възможност да посетят и „Джулиард скуул“, като мечтата и на Йоана, и на Николай е да учат един ден в престижното училище за музика. Те се насладиха и на изключителното изпълнение на българското сопрано Соня Йончева в постановката „Бохеми“ от Пучини в „Метрополитън опера“, която бе дело на големия италиански режисьор Франко Дзефирели.

Общо
Млади български пианисти направиха фурор в Ню Йорк
Заглавие
Млади български пианисти направиха фурор в Ню Йорк
Описание
Млади русенски пианисти направиха фурор пред публиката в Ню Йорк.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker