От природата

Възпаленото гърло може да е сигнал за по-сериозно заболяване

Бърбън и уиски в чаша с топла вода върши чудеса

Възпаленото гърло може да е сигнал за по-сериозно заболяване.
Възпаленото гърло може да е сигнал за по-сериозно заболяване.

Есента е период, в който върлуват всякакви вируси. Освен това човек никога не може да е сигурен какво ще е времето и тогава още по-лесно се настива. Започва се с болки в гърлото и хрема. Това означава, че в организма ни се развива възпалителен процес. Очите натежават, чувствате боцкане и пробождане. Тук трябва да споменем, че в повечето случаи болките в гърлото са признаци на леки вирусни инфекции, но те също така могат да дават сигнал и за по-сериозно заболяване.
Необходимо е човек да си обърне внимание навреме, за да не се стига до болница и инжекции.
Специалистите съветват да изплакваме гърлото с различни лечебни разтвори, особено когато болката в гърлото се усилва при преглъщане. Силната болка при преглъщане означава, че болният орган е локализиран в горната част на гърлото. Но ако болката е съпроводена с хрипове и кашлица, то инфекцията вече се е разпространила и по други органи и промивките няма да помогнат. Нашите баби често са прибягвали в такъв случай към солена вода или билков чай. За промивка със солена вода са необходими 1 чаена лъжица сол и ½ литър топла вода. Гърлото се изплаква на всеки един час, без да се поглъща течността. Чаят от прекрасното растение лайка успокоява възпалените лигавици. Препоръчва се настойка от 1 чаена лъжица суха лайка и 200 мл гореща вода. Не е препоръчително да я пиете много гореща, но и не трябва да е изстинала. За по-голям и по-бърз ефект е добре процедурата да се повтори няколко пъти дневно. Медът или лимонът са желани добавки в този случай.
Опитните хора съветват при болно гърло да се пият повече течности, защото така се овлажняват пресъхналите тъкани на раздразненото гърло. Трябва да споменем, че има напитки, които не са подходящи за консумация при възпалено гърло. Такива са гъстите млечни напитки, които образуват покривна слуз върху гърлото, която дразни лигавицата и предизвиква суха кашлица. Сокът от портокал и кофеинът изсушават тъканите на гърлото и също не се препоръчват.

По една супена лъжица бърбън или уиски в голяма чаша с топла вода върши чудеса.
По една супена лъжица бърбън или уиски в голяма чаша с топла вода върши чудеса.

 
Лекарите препоръчват и смукането на лечебни бонбонки. Най-добре такива, които съдържат фенол. Ако болката в гърлото е предизвикана от вирусна инфекция, антибиотиците няма да помогнат. Доказано е, че фенолът убива повърхностните бактерии и държи инфекцията под контрол. Така организмът получава възможността да укрепи своята съпротивляемост. Фенолът също така оказва обезболяващо действие, защото намалява чувствителността на нервните окончания.
Специалисти препоръчват и лечение с алкохолни напитки. По една супена лъжица бърбън или уиски в голяма чаша с топла вода върши чудеса. С тази смес може да изплаквате устата си. Алкохолът е достатъчен, за да облекчи и в повечето случаи да премахне болката в гърлото. Същата работа върши комбинацията от ракия и мед. Специалистите я препоръчват за облекчаване на кашлицата, но и при деца.
Добра работа срещу разпространяването на вирусите вършат антибактериалните кърпички. Не е само въпрос на възпитание да кихаме в кърпичка, по този начин ограничаваме разпространението на заразата.

Възпаленото гърло може да е сигнал за по-сериозно заболяване
Бърбън или уиски в чаша с топла вода върши чудеса
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker