От природата

Кокосова вода – новата панацея?

Случайно или не, кокосова вода е предпочитана напитка дори от съвременните поп и рок звезди, които залагат на здравословния начин на живот.
Случайно или не, кокосова вода е предпочитана напитка дори от съвременните поп и рок звезди, които залагат на здравословния начин на живот.

Кокосовата вода се съдържа в младия зелен кокосов орех. Мнозина считат тази вода за жива.

Тя е изключителен източник на електролити, затова и се смята за страхотна енергийна и възстановяваща напитка след физическо натоварване. Случайно или не, кокосова вода е предпочитана напитка дори от съвременните поп и рок звезди, които залагат на здравословния начин на живот.
Доказано е, че тя е със същото ниво на електролити като това на кръвта. Дори през Втората световна война лекарите използвали водата от млад кокос като заместител на кръвна плазма, тъй като е стерилна и лесно се абсорбира от тялото като не унищожава червените кръвни телца.
Най-полезна е да се консумира директно след добива от кокосовото дърво, но вече има достатъчно добър клас кокосова вода на пазара у нас, което ще ви гарантира получаването на ползите за вашето здраве. Спокойно можете да я потърсите в здравословните или био магазини. Един литър се търгува за около 10 лева. Друг удачен начин да се насладите на кокосовата вода е да си купите млад зелен кокосов орех.
Кокосовата вода е с ниско съдържание на захар и мазнини, но с високо съдържание на калий, магнезий, калций и фосфор. Счита се неслучайно за „течността на живота“, защото тя съдържа много ключови хранителни вещества като лауринова киселина, хлорид, желязо, цинк, манган и селен. Комбинацията електролити и минерали е перфектна за запазване на доброто здравословно състояние на сърдечно-съдовата система, мускули, нервна и имунна система.

Кокосовата вода не е панацея, но има много полезни качества
Кокосовата вода не е панацея, но има много полезни качества

Ето и списък с 10 ползи от употребата на кокосова вода:

1. Намалява високото кръвно налягане
Благодарение на високото съдържание на калий, може да понижи високото кръвно налягане. Смятаната за жива вода бързо се усвоява от организма, което дава възможност на калия да си свърши ефективно работата в тази посока. Според някои съвременни изследвания кокосовата вода може да допринесе също така за повишаването на добрия холестерол в кръвта (HDL).

2. Подсилва имунната система
Съдържанието на лауринова киселина има антибактериално, противогъбично, противомикробно и антипротозойни свойства, които спомагат за засилване на имунитета на организма срещу различните вируси и болести.

3. Поддържа тялото добре хидратирано
Благодарение на съдържащите се в нея електролити, от които тялото реално се нуждае, както и калий, магнезий, хлор, калций и натрий, кокосовата вода се превръща в отлична напитка по врече на физическо натоварване и при големите летни горещини.

4. Подпомага отслабването
Кокосовата вода е с ниско съдържание на калории и мазнини. По този начин редовният прием на кокосова вода може да ви помогне първоначално да се освободите от излишната вода натрупана в организма, ще ви предпази и от натрупване на нова, ще ускори метаболизма и ще ви кара да се чувствате сити.

Един литър кокосова вода в био магазините струва около 10 лева
Един литър кокосова вода в био магазините струва около 10 лева

 

5. Помощник при храносмилането и обмяната на веществата
Кокосовата вода съдържа различни биоактивни ензими като кисела фосфатаза, каталаза, дехидрогеназа, диастаза, пероксидаза и PHK полимерази, които подпомагат преодоляването на всякакъв вид проблеми свързани с храносмилането и обмяната на веществата. Редовното пиене на кокосова вода се справя с дискомфорта в стомаха.

6. Подобрява кръвообращението
Кокосовата вода е добър източник на фибри, витамин С и протеин, който може да помогне за подобряване на кръвообращението и сърдечната честота.

7. Подходяща за бременни жени
Кокосовата вода е ефективен природен лек за бременни, които страдат от повишена киселинност, запек и киселинни в стомаха. Полезна е също и за увеличаване на нивата на околоплодната вода, която играе важна роля за бебето в утробата. Неслучайно специалистите я препоръчват при бременност.

8. При инфекции на пикочните канали
Кокосовата вода е естествен диуретик, който помага да предотвратяване на инфекции на пикочните канали, както и облекчава изваждането на камъни от бъбреците.

9. Подобрява цялостно състоянието на кожата
Благодарение на овлажняващите си свойства, освежава кожата чувствително. Нанесена върху кожата може да се справи и с упорито акне, което е следствие на бактериална инфекция. Можете да я добавите към душ гела си, защото ще смъкне и черните точки от тялото.

10. Подобрява енергията в тялото
Лауриновата киселина в кокосовата вода стимулира производството на тироидните хормони, което води до повишаване на метаболизма и нивото на енергията в организма ви.

Дали кокосовата вода е панацея – едва ли, но със сигурност нейните положителни качества и влиянието й върху организма ни, са много. Една тонизираща напитка, която си заслужава да изпробваме поне веднъж.

Общо
Кокосова вода - новата панацея?
Заглавие
Кокосова вода - новата панацея?
Описание
Случайно или не, кокосова вода е предпочитана напитка дори от съвременните поп и рок звезди, които залагат на здравословния начин на живот.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker