От природата

Карите – растение, което дава „живот” на кожата

Препоръчва се на мъже с чувствителна кожа след бръснене

Това дърво означава „живот” на езика от където произхожда.
Според някой легенди Нефертити е дължала своята красота на това, че редовно е използвала масло от карите.

Името на това дърво означава „живот” на езика откъдето произхожда. Расте в саваните на Западна Африка и го наричат карите (Butyro spermum parkij). Местните дори го смятат за свещено. Култът към него е толкова голям, че отглеждането на растението и брането на плодовете според традициите се извършва само от пълнолетни жени. Също така единствено те имат право да счукват ядките и да приготвят масло. Заради състава си и въздействието върху нашата кожа маслото от това дърво е изключително ценено, то намира приложение в козметиката и медицината вече няколко хилядолетия. Любопитно е, че според някой легенди Нефертити е дължала своята красота на това, че редовно е използвала масло от карите. Факт е, че африканските войни масажирали мускулите на ръцете и краката си с това чудодейното масло, за да се поддържат в добра физическа форма.
Как се добива обаче това масло? То се извлича от плода, който наподобява орех, и съдържа много витамин E, каротен и алантоин, това обяснява и неговите неповторими лечебни свойства. Hерафинирано масло от карите е богато още на витамините А и F. Маслото съдържа микроелементи и ненаситени мастни киселини: олеинова киселина – 40-55%, стеаринова киселина 35-45%, палмитинова киселина 3-7%, линолева киселина 3-8%. Всички тези съставки действат благоприятно на обновяването на нашите клетки, способстват за възстановяването и стабилизирането на роговия слой на кожата и не на последно място я успокояват. Същото това растение има силно хидратиращи и антиоксидантни свойства, които гарантират на човека, който го ползва, гладка и мека кожа.

Препоръчва се на мъже с чувствителна кожа след бръснене.
Препоръчва се на мъже с чувствителна кожа след бръснене.

Добива се по правилата на Справедливата Търговия (FairTrade) и се произвежда от женски кооператив в Гана. Използват се ядките на диви дървета, а маслото се извлича, без да се използва хексан или други химикали, не се избелва или ароматизира. Не се добавят консерванти, оцветяващи агенти или други добавки. Цветът на чистото масло от карите може да е различен в различните партиди или в различните периоди на годината – от светло до бледо или наситено златножълто. Заради липсата на химикали в него, маслото е с ядков аромат.
Маслото е много подходящо и се препоръчва на мъже с чувствителна кожа след бръснене. Каритето е и една от съставките, която се използва в слънцезащитните кремове, лосиони и спрейове, защото има слънцезащитен ефект благодарение на мастноразтворимите вещества, които съдържа. Маслото също се използва и върху сухи и изтощени коси, като се втрива в корените, защото ги възстановява. Успешно се бори със стрийте, подходящо е за масаж на нежната бебешка кожа. В студените зими, когато устните се напукват лесно, а ръцете се зачервяват от студа, специалистите препоръчват да втриваме масло от карите. Ефикасно е и през пролетта, защото помага в борбата със сенната хрема, като се поставя по едно топче, голямо колкото грахово зърно, във всяка ноздра.
Тук е моментът да подчертаем, че маслото от карите в никакъв случай не трябва да се разтапя в микровълнова печка, защото така се унищожават ценните му съставки. Можете да бъде разтопено на водна баня, като задължително трябва да е поставено в друг съд с вода.
Може да се използва:
– за подхранване и хидратиране на кожата на лицето и тялото
– за рехидратиране и успокояване на кожата след излагане на слънце
– за успокояване на кожата на лицето след бръснене
– за предпазване и придаване гъвкавост и виталност на косата
– за масажиране на тялото за добро самочувствие и за незабавно отпускане на мускулите
– за предотвратяване появата на стрии при бременност и рязка промяна в теглото
– за масаж и поддръжка на нежната бебешка кожа
– смесва се с всички растителни масла

Карите – растение, което дава „живот” на кожата
Расте в саваните на Западна Африка и го наричат Карите (Butyro spermum parkij).
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker