От природата

Дида Драганчева: Внимавайте с чая за отслабване от касия!

Касията е другото име на популярните сена или майчин лист

Внимавайте с чая за отслабване от касия!
Внимавайте с чая за отслабване от касия!

Напоследък голяма популярност набира китайският чай от касия– като средство за детоксикация и отслабване. Да, той има такъв ефект, но бъдете внимателни с него, защото може да ви докара много неприятности, предупреждава Дида Драганчева от магазин „Здраве” в Русе, която от години продава билки и вече е наясно с техните плюсове и минуси. Държи да подчертае, че и при билките тайната е в дозата. Обяснява още, че много от тях са известни под различни имена, някои от имената им обаче са ширко разпространени, други – познати само на малък кръг познавачи.
Такъв е случаят и с касията. Голям брой клиенти търсят чая от касия, без да знаят, че всъщност става дума за сена или майчин лист, т.е. за една и съща билка под различни имена, разказва Дида Драганчева. И обяснява, че използвайки името касия, търговците всъщност елегантно се оптиват да заблудят масовия потребител, че става дума за различна билка от сената, чието название по народному е майчин лист.
Какъв е проблемът?
При продължителна употреба тази билка може да ви докара много гастро-ентерологични проблеми, защото изтънява червата и дразни лигавицата на стомаха, обяснява дамата от магазин „Здраве”. При по-продължителна консумация чаят от касия /сена/ той обикновено предизвиква спазми и болки в стомаха, гадене и дори главоболие.
Клинични изпитвания са проучвали въздействието на билката при възрастни и деца при констипация. Установено е, че продължителната употреба води до отслабване на големите мускули на червата и ги прави още по-лениви, понякога предизвиква сърдечни аритмии и елетролитен дисбаланс, тъй като освен че е лаксатив, сената е и диуретик. При предозиране може да се наблюдава гадене, повръщане, диария със слуз, метеоризъм, болки в корема, дехидратация, хипотония.

Специалистите не препоръчват този чай да се приема повече от 10 дни без прекъсване.
Специалистите не препоръчват този чай да се приема повече от 10 дни без прекъсване.

Затова специалистите не препоръчват този чай да се приема повече от 10 дни без прекъсване. Хубаво да не се дава и на деца под 10 години. В никакъв случай не бива да се употребява от бременни, при атония / загуба на чревен тонус/, при съмнения за чревна непроходимост, язва, колит и други стомашно-чревни заболявания.
Драганова съветва хората непременно да се конслутират с лекар, ако решат да употребяват чай от касия. Освен това тя препоръчва билката да се използва в комбинация с други билки, тъй като в такива случаи нейното действие силно е омекотено и тя не може да предизвика такива нежелани реакции на организма. Още древните са комбинирали сената с канела, кардамон, копър или джинджифил.
Какво представлява касията / сената/?
Касията е вечнозелено дърво или храст с жълти съцветия. Плодът е кожест кафяв боб. Расте в Африка и Азия,в Америка. П освета има над 250 вида сена. Древните още са го използвали като диуретично и слабително средство, но и за лечение на много други болести. Индианците използвали билката срещу треска.
В Аюрведа сена се използва не само като лаксатив, но също и при жълтеница, бронхит, чернодробни заболявания, коремен тиф и анемия. В китайската медицина се прилагала при чернодробни проблеми, атеросклероза и запек. От един момент нататък чаят спира да действа при запек.
Този чай освен това понижава „лошия” холестерол и високото кръвно налягане, използва се при заболявания на главния мозък, артеросклероза, сърдечно-съдови проблеми и други.
Каквито и оплаквания да имате, дори само да искате да свалите наднормено тегло, без преглед при лекар и консултация с билкар не посягайте към китайския чай от касия, който напоследък много се ракламира у нас, отново подчертава Дида Драганчева. Самата тя може да ви даде добри съвети за свойствата на различните билки, но смята, че преди да прибягнат до народната медицина, хората трябва да имат точна диагноза, тъй като е много важно да знят какво точно лекуват.

Общо
Дида Драганчева: Внимавайте с чая за отслабване от касия!
Заглавие
Дида Драганчева: Внимавайте с чая за отслабване от касия!
Описание
Касията е другото име на популярните сена или майчин лист
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker