Начало - От природата - Фермери отглеждат зеленчуци с мобилен телефон

Фермери отглеждат зеленчуци с мобилен телефон

Зеленчуци във вертикална градина

Зеленчуци във вертикална градина

Да се чуди човек на ентусиазма на хората, които усърдно прекопават лехи, плевят, поливат, прибират и складират зеленчуци във … Фейсбук.

Вместо да се чудят, няколко американски инженери са намерили начин да впрегнат този фермерски ентусиазъм в полезен процес. За този ентусиазъм разказват редакторите на предаването „Зелена светлина“ по БНТ.

Така се е появил техният модел за съвсем реална вертикална градина. Зеленчуците в нея се гледат без да се цапат пръстите. Няма нужда и от слънце. Липсват и страхове от природни стихии. Но, спокойно, всичко е в ръцете на градинарите. Дори на хиляди километри, те се грижат за растенията чрез мобилно приложение. Изобретението си американските инженери нарекли Фермерски куб. Уред, който наподобява стъклен хладилник. Зеленчуците в него се отглеждат на принципа на хидропоника – без почва, в разтвор.

Зеленчуците са доказан източник на витамини

Зеленчуците са доказан източник на витамини

Джак Тинг, директор на копания за мобилни приложения: „В тази градина една реколта е готова за около 6 седмици. Зависи от размерите на зеленчуците, но тук могат да се отглеждат около 100-200 растения.”

След като градинарят постави разсада, процесът на отглеждане може да се регулира дистанционно. Задълженията и отговорностите са поети от компютърна система. Тя следи дали въздухът е достатъчен, дали е необходима допълнителна вода, дали светлината е подходяща.

Ако градинарят реши все пак да държи отглеждането на зеленчуци под контрол, чрез моблино приложение той може да променя осветлението или пък нивата на киселинност. Щом дойде време за откъсване на готовите зеленчуци, те могат да се консумират веднага и не е необходимо дори да се мият, твърдят изобретателите на Фермерския куб.

Джак Тинг: „Водата, която се използва във Фермерския куб, е обработена с ултравиолетови лъчи, така че тя е съвсем чиста. И наистина не се налага да миете зелeнчуците.”

Зеленчуците, отгледани почти виртуално, имат напълно реален вкус, твърдят американските инженери. Казват, че хранителните качества на отгледаните във фермерския куб растения са много по-добри от тези на същата продукция в магазините.

Убедени са, че до години изобретението им ще се появи в домовете. Защото виртуалната градина спестява не само пространство, но и от нея винаги могат да се откъснат пресни и свежи зеленчуци, в които няма пестициди.

Източник: „Зелена светлина“, БНТ

Фермери отглеждат зеленчуци с мобилен телефон
Да се чуди човек на ентусиазма на хората, които усърдно прекопават лехи, плевят, поливат, прибират и складират зеленчуци във … Фейсбук.

Коментари

Преминете на горе