Начало - От природата - Градина под водата ражда билки, плодове и зеленчуци

Градина под водата ражда билки, плодове и зеленчуци

Градина под водата ражда билки, плодове и зеленчуци

Градина под водата ражда билки, плодове и зеленчуци

Градината на Немо. Със сигурност Жул Верн не би имал нищо против, че са я нарекли така. Тя се намира на 8 метра под морската повърхност, край бреговете на Лигурия. По тези места расте най-добрият босилек в Италия, от който се произвежда вкусно песто. Градината е създадена от Серджо Гамберини – водолаз и почитател на традиционната италианска храна. За нея ни разказват репортерите на предаването „Зелена светлина“ по БНТ.
Серджо Гамберини, ръководител на проекта “Градината на Немо” казва: “Исках да създам по-добра връзка между сушата и подводния свят. Реших, че това трябва да е дейност, с която се занимават фермерите. Тогава си казах: защо да не пренесем някоя фермерска дейност под водата.”
Странна и авангардна идея, която италианецът успял да сбъдне. Той сложил няколко семена от босилек в малка кутия и след няколко дни те покълнали.
При изпаряването на водата се осигурява влажност между 80 и 90 процента вътре в сферата. Дори и под вълните има достатъчно слънчева светлина, която дава възможност на растенията да извършват фотосинтеза.
Серджо Гамберини, ръководител на проекта “Градината на Немо” казва: “Разбрах, че има влажност заради изпарението на водата, на солената вода вътре в биосферата. Тогава си помислих: това е много добра възможност да изолираме различни растителни култури от всякакви вредители. Това е решение за много проблеми, които имаме на сушата.”

Градината на Немо вече дава продукция за 4-ти сезон

Градината на Немо вече дава продукция за 4-ти сезон

Градината на Немо вече дава продукция за 4-ти сезон. Амбицията на Гамберини е в куполите да растат всякакви билки, плодове и зеленчуци.
“Тази година ще засадим различни растения – гъби, ще пробваме и домати, ягоди, различни бобови култури, босилек, леща…”
Серджо Гамберини не знае дали бъдещето на градинарството е под водата. Но според него подобни градини са много добра възможност за крайбрежните райони. За разлика от традиционните, температурата в тази градина почти не се променя през нощта и деня. В края на юни температурата на водата е около 25 градуса по Целзий. В сферите тя достига до 29 градуса.
Достатъчно, за да се получи добра реколта. За разлика от растенията на сушата, тези, които се раждат в градината на Немо, имат по-плътни листа. Но може би това е предимство, защото когато се смесят с кедрови ядки, пармезан и зехтин, се получава песто с невероятни вкусови качества.

Източник: http://bnt.bg/predavanyia/zelena-svetlina/gradina-pod-vodata

Градина под водата ражда билки, плодове и зеленчуци
Градина Немо вече дава продукция за 4-ти сезон

Коментари

Преминете на горе