От природата

Марихуаната засилва апетита?

Опитни мишки са помогнали на учените да открият причината

Марихуаната има успокояващо действие и затова помага на хората да се справят по-лесно със стреса.
Марихуаната има успокояващо действие и затова помага на хората да се справят по-лесно със стреса.

Марихуаната има успокояващо действие и затова помага на хората да се справят по-лесно със стреса. Не само това, тя позволява възприемането по различен начин на музиката и другите изкуства. Хората, които я използват, твърдят, че тревата засилва въображението и творческите им способности (особено в областта на изкуството), желанието за общуване, способността да откриват нови аспекти у познати неща, вниманието към детайлите и възможностите за намиране на асоциации и взаимовръзки. Въпреки че канабисът влияе негативно върху краткосрочната памет, той няма негативни последствия върху дългосрочната или пък върху способността на човек да се самоконтролира. Пречи обаче на концентрацията, боравенето с числа, ученето, точното чувство за време и фината координация на движенията и …възбужда силен апетит.
Група учени са установили причината, поради която пушенето на марихуана предизвиква неконтролируем апетит. Според публикация във в. „Дейли мейл“ употребата на канабис задейства център в мозъка, който отговаря за глада. Ето защо специалистите са изследвали мозъчната активност на мишки под въздействието на наркотика. Проучването е стигнало до извода, че опитните мишки са огладнявали под въздействието му. Това се дължи на факта, че центърът в мозъка, който обикновено ги кара да се чувстват сити, засилва усещането за глад.
Такова откритие може да е от полза за много хора, които губят апетит поради някакво заболяване, твърдят медиците.
Според историците в началото канабисът се е използвал за опиянение по време на различни ритуални церемонии. В последствие обаче това интересно растение се превръща в народен лек, приеман под формата на чай или храна.
Марихуаната се препоръчва за лечение на повече от 100 заболявания. Сред тях са подагра, ревматизъм, малария и разсеяност. Около 1578 г. сл. Христа в древен китайски медицински текст се споменава, че канабисът е идеално средство за лечение на кръвоизливи, паразитни инфекции и повръщане. В Китай и до ден-днешен това растение се използва като народен лек за диария и дизентерия, като стимулант на апетита. В Индия пък препоръчват канабиса на хора, които страдат от безсъние, срещу болки и проблеми с апетита и храносмилането. В Древна Гърция и Древен Рим с марихуана са лекували болки в ушите. Растението е афродизиак, но е добре да се знае, че прекомерната употреба на марихуана може да влоши сексуалното представяне.
При пушене на марихуана намалява слюноотделянето. Вътреочното налягане (което се проявява като зачервяване на очите) и спадането на нивото на кръвната захар са други ефекти от приемането на канабис. Понижената кръвна захар води до засилване на апетита, което при редовна употреба може да доведе до натрупване на килограми, ето защо трябва да се внимава. Когато марихуаната се приема в големи дози, така се потиска имунната система, но няма доказателства това да води до повишена податливост на заболявания. Освен това канабисът има противовъзпалително и слабо изразено аналгетично действие.
Както е известно, напоследък много се заговори за ползите при лечението на рак с марихуана и има дебата за това дали трябва този наркотик да се легализира за лекарствени цели. Не бива да се забравя обаче, че според изследвания, публикувани в британското медицинско списание Lancet, марихуаната заема 11-о място по вредност в списъка на вредни наркотични вещества.

Общо
Марихуаната засилва апетита?
Заглавие
Марихуаната засилва апетита?
Описание
Опитни мишки са помогнали на учените да открият причината
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker