От природата

Мате – стимулатор на физическата и психическата активност

Екзотичният чай помага за отслабване, лекува неврози и депресии

Чаят мате не предизвиква зависимости, въпреки че съдържа стимулатори. Затова се препоръчва като заместител на кафето.
Чаят мате не предизвиква зависимости, въпреки че съдържа стимулатори. Затова се препоръчва като заместител на кафето.

Има една напитка, която обединява Мел Гибсън и Мадона, принц Чарлз и Хулио Иглесиас и още много други знаменитости. Нейното име е мате. Чаят мате не предизвиква зависимости, въпреки че съдържа стимулатори. Затова се препоръчва като заместител на кафето.
Матето се приготвя от изсушените листа на вид вечнозелено южноамериканско дърво. То е богато на витамин А, всички витамини от групата В, но най-много – В1 и В2, С, Е, Р и други. В него се откриват и микроелементи като сярата, магнезият, калцият, калият, манганът, натрият, желязото, медта, хлорът.
Най-важната съставка на матето е алкалоидът матеин, който има различна химична формула от кофеина, но въздействието му върху организма е твърде сходно. Този чай има по-меко действие и е лишен от недостатъците и страничните ефекти, които се наблюдават при кофеина. Освен матеин в състава на екстракта от мате може да се открие цял коктейл от ксантини, който според специалисти влияе на тялото по различен начин от обикновения чай, кафето и други стимулатори. Ако чаят се приема продължително, се наблюдава тонизиране на сърцето и скелетните мускули и релаксиране на гладко-мускулните влакна в кръвоносните съдове.
Матето е мек стимулатор на физическата и психическата активност на човека; подобрява дейността на храносмилателната и отделителната система (използва се като леко слабително, препоръчвано при хроничен запек, и мек диуретик, който не претоварва бъбреците); нормализира кръвното налягане (понижава артериалното налягане) и разширява съдовете.
Хора, които използват мате, споделят, че то премахва физическата и умствената преумора. Матетео се използва и при лечение на треска и простудни заболявания с висока температура. Казват, че матето е средство, което удължава живота. Навремето за южноамериканските индианци то е било основен хранителен продукт, който гарантирал оцеляването им при продължителни периоди на глад.
Ритуалът на приготвяне на този специален чай е много интересен. Съдът, в който се запарва, се нарича калебас. Според различни поверия калебасите трябва да се опитомяват както малко коте или кученце, за да познават ръцете на стопанина си.
Местните народи в Южна Америка традиционно използвали йерба мате като част от начина на живот, който включва здравословна диета и физически упражнения. Йерба Мате има стимулиращи качества, които помагат на човек бързо да се засити. Освен това забавя храносмилането, така че стомахът остава пълен по-дълго. Комбинирането на чая със здравословна диета и редовни физически упражнения могат да помогнат да се стимулира метаболизмът, за да се изгорят повече калории. Като цяло чаят от мате помага за овладяване на апетита.
Интересно е, че матето лекува психични разстройства, като неврози и депресии. Подобрява настроението, повишава активността, премахва едновременно симптоми като безсъние, тревожност, напрегнатост, емоционална неуравновесеност.
Антиоксидантите и аминокиселините, които се откриват в йерба мате, помагат на мазнините и холестерола да се движат през кръвния поток, така че те не се натрупват по стените на артериите. Мате също помага за предотвратяване на атеросклероза (втвърдяване на артериите) и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, които могат да доведат до инфаркт или инсулт.

По материали от https://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/6-health-benefits-of-yerba-mate-tea.html

Общо
Мате – стимулатор на физическата и психическата активност
Заглавие
Мате – стимулатор на физическата и психическата активност
Описание
Екзотичният чай помага за отслабване, лекува неврози и депресии.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker