От природата

Майки искат узаконяване на медицинската марихуана в България

Над 80 000 са регистрираните с епилепсия у нас, много други крият заболяването си

Лечението с екстракт от канабис намалява драстично пристъпите при децата до 90 процента, сочат изследвания в САЩ

Майки искат узаконяване на медицинската марихуана в България
Майки искат узаконяване на медицинската марихуана в България

Майки на деца с епилепсия искат легализиране на марихуана с лечебна цел, проследи „Здраве да е“. Жени от Асоциацията на родители на деца с епилепсия/АРДЕ/ обмислят да изпратят писмо до Народното събрание и да настояват за узаконяване на марихуаната за медицински цели.
Допитвания показват, че мнозинството родители са „за“ легализиране на марихуаната, само и строго за медицински цели. Желанието е тя да се легализира не като наркотик, а единствено като лекарство, и да се предписва на пациенти само след официално становище от няколко лекари, което да доказва, че им е необходима, за да живеят или за да подобрят качеството си на живот. Проблемът е в самата дума „марихуана“, която се асоциира с наркотик, а не със средство, спасяващо живота на дете с епилепсия, категорични са родители.Те дават за пример лекари от щата Юта, обявили публично подкрепата си за използването на медицински екстрат от растението канабис, като тинктура, масло или смола, при лечението на деца с епилепсия. Русенска майка на дете с резистентна форма на епилепсия е категорична, че маслото, извлечено от женските цветове на канабиса, върши чудеса като рязко намалява припадъците. Тя е убедена, че това масло ще помогне не само на нейната дъщеря, но и на много други български деца, трайно увредени от агресивните пристъпи. Не мога да чакам повече, искам дъщеря ми да се чувства пълноценен човек, а не да живее изолирано, както е от години. Искам да е щастлива сега, а не някога, не сдържа вълнението си жената, изчела всичко за заболяването епилепсия и убедена, че медицинската форма на растението би била най-ефективната живото-поддържаща терапия за детето й.
Дано българските доктори видят примера на своите американски колеги и обявят публично своята подкрепа за медицинския канабис, който помага на децата да се справят с епилепсията, казват български майки.
Те дават за пример случая на 7-годишно момче от Калифорния, страдащо от тежка форма на епилепсия, известна като Синдром на Драве.. Детето приемало по 22 хапчета дневно и било осакатено от агресивните припадъци до степен да не може да се движи и се храни. Момчето получавало 200 припадъка дневно и по тази причина бащата се съгласил на експерименталното лечение с масло от марихуана. Тази терапия намалила припадъците от 200 на 30 и върнала жизнеността на малчугана.
Данни показват, че епилепсията е най-разпространеното нервно-дегенеративно заболяване в света и само у нас, в България, по официални данни, има над 80 000 регистрирани пациенти. Цифрата съвсем не е точна, като се има предвид, че заболяването е белязано от стигмата на неразбирането и много хора, страдащи от форма на болестта, са принудени да крият, че са с епилепсия.

В Щатите е създадена неправителствена организация, наречена „Realm of Caring“
В Щатите е създадена неправителствена организация, наречена „Realm of Caring“

Както вече е доказано, канабисът има множество медицински приложения и се прилага при третирането на над 200 заболявания, включително и неврологични, каквото е епилепсията. В момента три американски щата са легализирали марихуаната за лечебни цели, чрез промени в законодателството си.. В Европейския съюз също е налице подобно мислене и вече десетина страни, сред които е и съседна Румъния, са легализирали медицинската марихуана.
В Щатите е създадена неправителствена организация, наречена „Realm of Caring“, която разпространява отглеждания от петима братя в Колорадо сорт марихуана за медицински цели. Лечението с тази марихуана, наречена „Мрежата на Шарлът“, е намалило драстично пристъпите при деца с епилепсия с 55 до 90 процента, сочат изследвания. Специалисти са категорични, че канабисът има приложение в медицината за лечението на различни заболявания. Според д-р Голдщайн, канабисът е помогнал на пациенти с множествена склероза, рак, епилепсия, тежки хронични заболявания и много други болести, и хората гледат на него като на „реална възможност за спасение“.
Въпреки легализирането на медицинската марихуана в три американски щата и въпреки обнадеждаващите резултати от лечението с нея, медицинските експерти смятат, че прилагането й върху деца има своите негативни странични ефекти. Лекарствата обаче, с които ги тровим, нима нямат страчични ефекти върху здравето им, питат родители.Факт е, че има много деца, които страдат от фармакорезистентна епилепсия, която не се поддава на лечение с медикаменти и пристъпите не могат да се контролират. Техните родители гледат на медицинската марихуана като на чудодеен лек. Окуражени от разказите с щастлив край, те се сдобиват с марихуана с нелегални и полулегални средства и лекуват децата си с извлеченото от цвета масло.

Въпреки легализирането на медицинската марихуана в три американски щата и въпреки обнадеждаващите резултати от лечението с нея, медицинските експерти смятат, че прилагането й върху деца има своите негативни странични ефекти
Въпреки легализирането на медицинската марихуана в три американски щата и въпреки обнадеждаващите резултати от лечението с нея, медицинските експерти смятат, че прилагането й върху деца има своите негативни странични ефекти

Всяка година от епилепсия умират повече хора, отколкото от рак на гърдата, показва статистика. Една трета от болните от епилепсия страдат от резистентната на медикаменти разновидност на това заболяване. .Лекари признават, че през последните двадесет години са въведени нЛекари в употреба над десет нови лекарства, без да е отбелязан значим напредък в лечението на резистентната епилепсия. В същото време резултатите от мащабно изследване в Калифорния сочат, че 92% от пациентите усещат облекчение на редица симптоми (включително хронична болка, артрит, мигрена и рак), вследствие на лечение с медицински канабис.

Конопът с ниско съдържание тетрахидроканабинол (THC) също е полезен. Той има различни ползи за здравето поради наличието на пълен набор протеини, балансирано съотношение на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Освен това набавя необходимите витамини, като A, D, E и B, натрий, калций, хранителни фибри и желязо.
Приемът на конопено семе понижава кръвното налягане и предпазва сърцето от различни проблеми. Мозъкът ни се състои от мастни киселини, които са почти същите като тези в канабиса. Те подобряват общото здравословно състояние на човека.
Доказано е, че ако сдъвчим една чаша със семена от коноп, те ще повдигнат настроението ни и ще намалят симптомите на стрес, безпокойство и депресия. Всъщност, конопеното семе е сред десетте най-силни суперхрани, които могат да се приемат не само при тези състояния, но и при диабет и контролиране нивата на кръвната захар.
Употребата на марихуана има връзка с по-ниския процент смъртни случаи при пациенти с травматично увреждане на мозъка Терапията с канабис действа благоприятно и на болни от Паркинсон.

Валентина Караджова

Общо
Майки искат узаконяване на медицинската марихуана в България
Заглавие
Майки искат узаконяване на медицинската марихуана в България
Описание
Майки на деца с епилепсия искат легализиране на марихуана с лечебна цел, проследи „Здраве да е“
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker