От природата

Напукани пети, SOS!

Могат да са симптом на ендокринни проблеми и дефицити

Напуканите пети не са просто неудобна козметична неприятност.
Напуканите пети не са просто неудобна козметична неприятност.

Неприятно нещо са напуканите пети. Не изглеждат естетично, не им подхождат сандали, на плажа се чудите къде да ги скриете. Но напуканите пети не са просто неудобна козметична неприятност, особено когато пукнатините станат дълбоки и кожата започне да се цепи до кръв. Само тези, които са го изпитали, знят колко болезнено и дискомфортно е това. Да не говорим, че зад тези симптоми може да се крият дефицити в организма и дори сериозни заболявания.
Какво представляват напуканите пети? Механичен дерматит – това е научното наименование на този здравен проблем. Причините за възникването му могат да бъдат механични повреди , например от тесни и неудобни обувки. Но и биохимически- нарушения в синтеза на протеини, в обмена на аминокиселините, намалена активност на някои ферменти, недостиг на витамин А и Е.
Характерно за напуканите пети е, че проблемът обикновено се задълбочава през лятото, а с есента утихва. Поради това и много хора се успокояват и не му отдават нужното значение. Незаслужено пренебрегвате кожата на петите, защото според медицината това заболяване може да се дължи на различни ендокринни нарушения в организма- заболявания на щитовидната жлеза, захарен диабет и други хормонални нарушения. При метаболитните заболявания се нарушава и оросяването на петите.
По тази причина, ако имате напукани пети, не се заблуждавайте, че само някое козметично кремче ще свърши работа. Най-разумното, което можете да направите в такъв случай, е да отидите на лекар. Пробвайте първо при дерматолог, но не пропускайте и други специалисти, ако имате и най-малки съмнения за каквито и да било метаболитни нарушения. При наличие на споменатите вече ендокринни заболявания лечението трябва да започне от тях с подходящата терапия.
Едновременно с това е добре за лечение на напукани пети да се доверим и на народната медицина. В комбинация с лекарствени препарати процесът може да се ускори.

Характерно за напуканите пети е, че проблемът обикновено се задълбочава през лятото, а с есента утихва.
Характерно за напуканите пети е, че проблемът обикновено се задълбочава през лятото, а с есента утихва.

Всички вие сте чували за лечебната сила на ябълката, но едва ли знаете, че тя е отлично средство и срещу напукани пети. Необходимо е да изцедите малко сок от ябълка върху меко памучно парче плат, останалото да настържите, за да се получи кашичка, която също се слага върху плата. Прави се компрес.
Доматите също се препоръчват за хидратирани и гладки пети. Необходимо е с тях често да е натъркват засегнатите места. Специалистите предупреждават никога да не се използва кетчуп, той като може да има обратен ефект.
Подправката девисил е идеална за риба, но тя може да придава не само чуден аромат и вкус на ястието, а и да служи за изцелението на хората. Още древните гърци са познавали лечебните свойства на девисила и широко са ги прилагали. Ежедневни горещи компреси на петите от корени на девисил обещават добро възстановяване на увредената кожа. Друг добър вариант е налагането на петите с листи прясно зеле през нощта, а сутринта краката се зимиват и намазват с подходящ крем.
Отвара от картофи също казват помагала срещу напукани пети. Картофите се варят, без да се белят, до разваряване.В топлата отвара краката се киснат 30-40 минути, а след това се измиват, подсушават и намазват с подходяща мазнина или хидратиращ крем за крака.

Общо
Напукани пети, SOS!
Заглавие
Напукани пети, SOS!
Описание
Ако имате напукани пети, не се заблуждавайте, че само някое козметично кремче ще свърши работа.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker