От природата

Отслабваме с кокосово масло

Лауриновота киселина в него убива причинителят на язвата

Кокосово масло - лауринова киселина.
Да отслабваме с кокосово масло! Мислите, че това е шега? Съвсем не, поредица изследвания показват, че редовната му употреба води вместо до трупане на мазнини до обратия ефект – тяхното стопяване.

Да отслабваме с кокосово масло!

Мислите, че това е шега? Съвсем не, поредица изследвания показват, че редовната му употреба води вместо до трупане на мазнини до обратия ефект – тяхното стопяване. През далечната 1940 година фермери опитали да угояват животните си с кокосово масло. Останали изненадани, когато вместо да наддадат, животните намалили теглото си. При това увелечили апетита и енергията си.
На какво се дължи този парадокс? Интересно е, че кокосовото масло се състои предимно от наситени мазнини. Докато в други продукти наситените мастни киселини са дълговерижни тритлицериди, то в кокоса те са средноверижни. Разграждат се лесно и бързо в организма и преминават към клетъчните мембрани, в черния дроб те се преобразуват в енергия, а не се съхраняват като мазнини. Това е тайната на отслабващия ефект на кокосовото масло.
Около 50 процента от мазнините в кокосовото масло са лауринова киселина. Тя се среща изключително рядко в природата и има способността да се преобразува в организма ни в моноглицерида монолаурин – убиец на вируси и бактерии. Затова коксосовото масло е много ефикасно средство за борба с херпес, морбили, грип. Помага при лечението на кандидоза. Според учени обработено със специфични храносмилателни ензими, кокосовото масло потиска размножаването на бактериите, които причиняват кариес.
Учените са установили още един интересен и полезен за здравето на човека факт – че лауриновота киселина унищожава причинителят на язвата Хеликобактер пилори. Макар повечето средноверижни мастни киселини да се борят с бактериите, единствено лауриновота киселина успява ефективно да унищожи Хеликобактер.
Кокосовото масло е полезно и защото не предизвиква повишаване на нивата на инсулин в кръвта, като за сметка на това дава бърза енергия. Специалисти по хранане съветват да го добавяте към кафето или чаs си вместо подсладител. Биохимици и лекари препоръчват, когато се пият мастноразтворими витамини, да се консумира по лъжица кокосово масло, защото то помага за тяхното по-добро усвояване.
Кокосовото масло е здравословно още, защото издържа на високи температури, без да променя структура си. Много други масла, вкл. зехтинът, при термична обработка се окисляват и стават канцерогенни. Притежава и друга екстра – не гранясва и може дълго да се съхранява, запазвайки качествата си.
Това масло е полезно и за щитовидната жлеза. При редовна консумация, подобрява значително функциите й.
Уникалното масло широко се използва в козметиката, защото хидратира кожата и я запазва за дълго млада. Бори се с бръчките, благодарение на силния си антиоксидантен ефект.

Общо
Отслабваме с кокосово масло
Заглавие
Отслабваме с кокосово масло
Описание
Лауриновота киселина в него убива причинителят на язвата.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker