Начало - От природата - Тиква – съдържа повече желязо от спанака

Тиква – съдържа повече желязо от спанака

В оранжевата тиква e наличен редкия витамин T, отговорен за образуването на тромбоцити, кръвосъсирването и засилена обмяна на веществата

Тиквата съдържа повече желязо от спанака

Тиква – съдържа повече желязо от спанака

Тиквата е полезен зеленчук, който лесно се усвоява в организма.Тя е подходяща при диета. Родината на тиквата е Америка. В Русия този зеленчук се е появил в 16 век. Тя съдържа повече желязо от всички други зеленчуци, каротин, микроелементи, фибри и витамин С. Укрепва зрението и имунитета. Поради високото съдържание на калиеви соли и вода тиквата е диуретик. Месестата част на този зеленчук е полезен за хора с повишена киселинност на стомаха, тъй като тя е лека храна и стимулира интензивно секрецията на стомашния сок. В тиквата се съдържат само 22 калории на 100 грама продукт, така че това е полезно за тези, които искат да намалят теглото си.  Друга особеност в този зеленчук е наличието на редкия витамин T, отговорен за образуването на тромбоцити, кръвосъсирването и засилена обмяна на веществата.  Тиквени семки са много полезни, защото помагат при безсъние, подобряват храносмилателната система и се използват като успокоително.

Тиквените семки се използват и за предотвратяване на заболявания на бъбреците, пикочо-половата система, на простатата, имат положителен ефект върху мозъчната функция.  Заради силния алкализиращ ефект, тиквата действа противопоказно за хора, страдащи от нарушение на киселинно-алкалния баланс, киселинност на стомаха и язвена болест. Семките на тиквата могат да навредят на зъбния емайл. Колкото по оранжева е тиквата, толкова по-добре. Тя може да се яде и сурова. В суров вид е полезна срещу уринарно възпаление на пикочния мехур и бъбречната недостатъчност.

Екипът на „Здраве да е” Ви пожелава да бъдете здрави и да похапвате с удоволствие тиква, не само заради вкусовите й качества, но и заради здравословните.

Полина Иванова

Тиква - съдържа повече желязо от спанака
Тиква е полезен зеленчук, който лесно се усвоява в организма.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе