От природата

Сурови бадеми пазят сърцето

Сурови бадеми
Сурови бадеми

Сурови бадеми – не само вкусни, но и здравословни

Консумирането на 20 броя сурови бадема на ден ни пазят от сърдечно-съдови заболявания. Това публикуваха в изследване американски учени. Ядковите плодове като орехи, фъстъци, лешници, бадеми, кестени и други са истинска благодат. Редовната им консумация гарантира добро здраве, категорични са още лекарите. И все пак, бадемите водят класацията.
Факт е, че са високоенергийна храна – в 100 грама се съдържат средно 400 ккал, което трябва да се има в предвид при лица със затлъстяване. Белтъчният им състав е близък до този на млякото. Биологично ценни са ядковите мазнини, поради високото съдържание на есенциални мастни киселини. Въглехидратите са представени предимно като полизахариди, в това число и хранителни влакнини. От микроелементите най-застъпени са фосфор и магнезий, а от витамините – А, В1, В2 и най-вече витамин Е.
Голям брой важни биоактивни вещества, полезни за здравето, се намират в ядките. Тук могат да се изброят допълнително голям брой субстанции, които оказват защитен ефект по отношение на раковите заболявания. Някои ядки и семена като сусама например са добри източници на калций, а на желязо са овесените ядки, вареното жито, пшеничените зародиши, повечето ядки – кайсиеви, кашу, бадеми, сушените, тиквените семки.

Бадемите са носител на омега 3 мастни киселини
Бадемите са носител на омега 3 мастни киселини

Установено е, че хората, които приемат бадеми или други ядки поне 100 грама седмично, имат с 30% по-ниска заболеваемост от сърдечносъдови болести в сравнение с тези, които рядко или никога не консумират ядки. Малко количество ядки може да се включва и в диетата за отслабване – една шепа около 30 г доставя между 160 и 190 ккал.
Винаги има полза от консумацията на ядки, няма вредни видове. Най-добре е да се приема смес от различни ядки, тъй като едни са по-богати на витамин Е и селен, други – на цинк или мед. Една шепа смес от различни ядки дневно ще ви направи поздрави.
Освен това ядките съдържат полезните в борбата със сърдечносъдовите заболявания омега-З мастни киселини, които по принцип се срещат най-много в рибата. Освен антиоксидантния витамин Е, съдържат и други вещества с антиоксидантно действие – селен, флавоноиди, фенолни съединения, изофлавони и елагинова киселина. Мононенаситените мастни киселини, които преобладават в ядките, намалявайки „лошия холестерол“, не понижават нивото на „добрия холестерол“, който помага за извеждането на холестерола от тъканите и намалява натрупването му в стените на кръвоносните съдове.
За подобряване на умствената работоспособност хапнете малко ядки с мед, сирене или риба. Богати на серотонин, който също като триптофана има успокояващ ефект върху нервната система, са овесените ядки.

Източник: chudesa.net

Общо
Сурови бадеми пазят сърцето
Заглавие
Сурови бадеми пазят сърцето
Описание
Сурови бадеми - не само вкусни, но и здравословни
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker