От природата

Розов храст цъфна в Русе през януари

Специалисти обясняват това като реакция на заболяване

Розов храст цъфна през януари в Русе.
Розов храст цъфна през януари в Русе.

Розов храст цъфна през януари в Русе. На този феномен се натъкнах тези дни в градинката пред блок „Шейново”. Необичаен цъфтеж на овошки и цветя не се случва за първи път, но той обикновено се наблюдава през есента или по към края на зимата, когато има необичайно високи температури.
А сега сме в разгара на зимата. В края на декември и в началото на януари 2015 година температурите, макар и за няколко дена, бяха направо арктически. През последната десетдневка станаха положителни, но пък през нощта падаха под нулата.
Как ли са успели да напъпят розите? Дали сравнително топлите дни са успели да ги подлъжат, но защо тогава съседният розов храст е заспал и не дава подобни признаци за нов живот? Понеже тези въпроси не ми даваха мира, се разрових в интернет.
Така се натъкнах на интересна информация във форума HobbyKafe.com- цъфнали рози в Швеция малко преди Коледа. Авторът беше приложил и снимки, но в кратък текст беше обяснил, че в скандинавската страна през този период все още не са падали слани, нощните температури са около 3 градуса, а дневните стигат до 8 градуса. Всеки ден валяло по час-два, а след това грейвало слънце. Заради необичайно мекото време всичко било зелено, така че има с какво да се обяснят цъфналите рози в Швеция.
Според специалисти розите могат да продължат вегетацията си през късна есен и зима, но само при условие, че температурите се запазят положителни през цялото денонощие и не падат под 10 градуса. С други думи, по нашите земи – в зимна градина или на остъклена тераса. Ботаници обясняват, че при необичайно високи температури през ноември и декември, соковете продължават да се движат през стъблата на розовите храсти, но при рязко спадане на температурите соковете замръзват и се нарушава целостта на проводящата тъкан.
Тъй като термометърът през декември и януари многократно пада под нулата, продължих да търся и друга причина за изненадващо пробудената розата. Натъкнах се на информация, че люляците и други декоративни храсти цъфтят необичайно при заболяване. Така те се опитвали да оцелеят.

Общо
Розов храст цъфна през януари в Русе.
Заглавие
Розов храст цъфна през януари в Русе.
Описание
Цъфнали рози в Швеция малко преди Коледа.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker