От природата

Чай от шипки регулира стареенето на тъканите

Чай от шипки регулира стареенето на тъканите
Чай от шипки регулира стареенето на тъканите

През късната есен червените шипки са в изобилие и може да ги откриете в почти всяко кътче на природата.

Те са невероятно полезен плод, с който може да запазите здравето и младостта си затова ги използвайте при първа възможност.
Шипковите плодове се употребяват широко в хранителната промишленост за приготвяне на мармалади, сиропи и др. В тях има богато съдържание на каротин (провитамин А), витамин В1, витамин В2, витамин РР, витамин К, рутин и голямо количество витамин С.
Освен тези съставки в шипките се съдържат още танини, захари, пектинови вещества, органични киселини, калиеви, натриеви, магнезиеви, железни и фосфорни соли.
Съдържанието на витамин С в шипките зависи от ред фактори – както от местонахождението на растението и климатичните условия, така и от зрелостта на плодовете при брането им.
Най-много витамин С се съдържа в шипките от планинските местности, които са обилно нагрявани постоянно от слънчевите лъчи. Тези плодове в действителност са по-богати на витамин С, отколкото шипките, виреещи в по-ниските и по-слабо сгрявани от слънцето места.
Най-богати на витамин С са твърдите червени и оранжеви плодове, докато презрелите и омекнали плодове са с по-малко витаминно съдържание. Същинска бомба от витамин С са сушените под вакуум шипкови люспи, в които концентрацията на витамина е до 3 пъти по-голяма от тази в пресните плодове.

Чай от шипки
Чай от шипки

За да си приготвите шипков чай две препълнени супени лъжици (около 40 г) сушени шипки се поставят в торбичка от марля. Те се слагат в 400 мл кипяща вода, прибавя се 30 г пчелен мед или 20 г захар и се варят в емайлиран съд около 15 мин.
Така приготвеният шипков чай се оставя да престои 5-6 часа, за да се извлече напълно съдържащият се в шипките витамин С. По желание може да се прибави и парченце лимон.
Чай от шипки регулира стареенето на тъканите
Ако приготвите така своя шипков чай, може да сте сигурни, че в него има максимално съдържание на витамин С. Заливането на шипките с вряла вода прекъсва разрушителното действие на ензимите, окисляващи витамина, а прибавените във водата захари му влияят стабилизиращо.
Този шипков чай може да се пие топъл или да се съхранява на студено в хладилник. Торбичките с шипки могат да се използват за 2-3 варенета.
Няма как да объркате приятния и леко накиселяващ вкус на шипковия чай. Докато го пиете ще донесете наслада на сетивата си и полза за здравето си. При него няма противопоказания – може да се пие от най-ранна кърмаческа възраст до дълбоки старини.
Благодарение на съдържащия се в него витамин С се намалява натрупването на холестерол в организма, което регулира стареенето на тъканите. Чаят от шипки допринася за по-правилното извършване на обмяната на белтъчините, въглехидратите, както и на някои минерални соли.

Източник: https://ezine.bg/

Общо
Чай от шипки регулира стареенето на тъканите
Заглавие
Чай от шипки регулира стареенето на тъканите
Описание
През късната есен червените шипки са в изобилие и може да ги откриете в почти всяко кътче на природата.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker