От природата

Жълт кантарион – билката с магически свойства

Жълт кантарион лекува спортни травми, кръвоизливи, натъртвания и рак

На червения сок на билката са приписвали дори магически свойства.
На червения сок на билката са приписвали дори магически свойства.

Предците ни са наричали жълтия кантарион „средство против 99 болести”. А на червения му сок са приписвали дори магически свойства. Разтворите и екстрактите от жълт кантарион са носели наименованията „червено масло”, „младежка кръв” или „кръвен еликсир”. Причина за такива гръмки названия е не само цветът на маслото, но и фармакокинетичните качества на растението, многодействено при различни болести на сърдечно-съдовата система.
Еньовден е денят, когато растението започва да цъфти и жълтите му слънчеви цветове радват окото почти до средата на септември. За ентусиастите, които са решили сами да събират билката трябва да подчертаем, че това се прави в началото на цъфтежния период и по възможност, когато луната изгрява. Тогава растението съдържа, което е научно доказано, най-голямо количество хиперицин, на който се дължи лечебното му действие.
В тази невероятна билка се съдържа висок процент от етерични масла, които се откриват в цветовете, стеблата и листата. Жълтият кантарион е подходящ за лечение на спортни травми и наранявания, като кръвоизливи, изкълчвания, натъртвания, разтягане на сухожилията и навяхвания.
Билката е известна с високото си съдържание на дъбилни вещества. Едно от тях е хиперфоринът. Те имат много медицински свойства, които повишават кръвоснабдяването на сърдечния мускул и го подсилват. Редовното взимане на препарати от жълт кантарион помага при сърдечна слабост. Имат положителен ефект и при стомашно-чревни неразположения. Дъбилните вещества действат заедно с противовъзпалителните аментофлавони в стомаха и червата и затова жълтият кантарион е надеждно средство против инфекции като диспепсията в кърмаческа възраст.

Жълтият кантарион може да се приема вътрешно като чай, прах или тинктура, или външно да се нанася под формата на маслен извлек.
Жълтият кантарион може да се приема вътрешно като чай, прах или тинктура, или външно да се нанася под формата на маслен извлек.

Билката помага при заболявания като депресии – жълтият кантарион въздейства позитивно върху мозъчната обмяна и стимулира производството на повишаващи настроението хормони; психосоматични заболявания; жълтият кантарион успокоява нервите и отпуска, чрез което могат да бъдат отработени страховете, които често са дълбоката причина за психосоматични оплаквания; рани и изгаряния; билката има антисептични, но и бактерицидни свойства, което я прави подходяща за по-бързо лечение на отворени рани. Жълтият кантарион лекува и вътрешни инфекции. Облекчава менструалните болки. Помага при женски проблеми, главоболие, нощно напикаване, нарушения на съня, при заболявания свързани с климактериума. Сърдечната слабост също изчезва благодарение на дъбилните вещества, които се съдържат в жълтия кантарион, защото консумацията й подсилва сърдечния мускул и е много ефикасен при терапия на физиологично обусловена сърдечна слабост. Раковите заболявания също нямат шанс, защото тази билка е възпрепятства окислителните процеси. При това той обезврежда онези агресивни молекули в кръвта, които иначе разрушават клетките. Билката действа профилактично срещу хормонално обусловените ракови заболявания, като напр. рака на гърдата.

В зависимост от вида заболяване жълтият кантарион може да се приема вътрешно като чай, прах или тинктура, или външно да се нанася под формата на маслен извлек.
– чай – вътрешната употреба на жълтия кантарион като чай е най-простата форма за използване на неговите активни вещества. За това е необходима изсушената билка, набрана по възможност в началото на периода на цъфтеж. 6 ч.л. от билката се накисват в 1/2 л. вряща вода. Оставят се да престоят най-малко 5 мин. Съдът трябва да е затворен, за да не отлетят етеричните масла.
прах – стритата на прах сушена билка притежава свръхвисока концентрация на кверцетин и е едно бързодействащо средство против психични оплаквания. Прахът е подходящ, защото покачва рязко настроението и е смятан за много ценна профилактика срещу рака, тъй като за разлика от чая и маслото, той съдържа много флавони.
– тинктура – тинктурата представлява алкохолен извлек от определени части на растението. По този начин целебните свойства на жълтия кантарион се усилват и едновременно с това запазват. Приет вътрeшно, алкохолът изпълнява функцията на носеща субстанция. Активните вещества, разтворени в него, попадат чрез лигавиците в кръвта веднага след изпиването. Това повишава действието на концентрирания извлек. Някои бронхити се лекуват с тинктури, тъй като техният потенциал на действие е много по-висок, отколкото, примерно, на един чай. Тинктурите са препоръчителни и при нарушения на храносмилателния тракт. Те се оказват много надеждни в борбата с тениите и глистите в червата. За лечение на вътрeшни инфекции се вземат дневно 2-3 пъти към основното ядене 8-10 капки от неразредената тинктура. Можете да използвате този метод най-малко две, но не повече от 4 седмици.

Общо
Жълт кантарион – билката с магически свойства
Заглавие
Жълт кантарион – билката с магически свойства
Описание
Жълт кантарион лекува спортни травми, кръвоизливи, натъртвания и рак.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker