Начало - От природата - Лятото пийте топъл чай, съветва проф. Донка Байкова

Лятото пийте топъл чай, съветва проф. Донка Байкова

Да пием топъл чай лятото, съветва проф. Донка Байкова

Да пием топъл чай лятото, съветва проф. Донка Байкова

В жегите пийте топъл чай и приемайте повече течности, защото организмът се дехидратира. Този съвет дава пред вестник „Монитор“ прочутата проф. Донка Байкова, специалист по диететика. Въпреки че лятото вече е към своя край, метеоролозите обещават то да продължи поне до началото на октомври и не е изключено да сме свидетели на нови жеги. По думите й, хранителният режим зависи от това къде се намираме, в каква обстановка, дори от околната среда. Добре е хората, които пътуват до морето, да не прекарват всяка почивка в крайпътните заведения, а да си носят сандвичи и да се хранят с леки храни.
„Нашият стомах не бива да се занимава с храносмилане, тоест да го отежняваме и да му дадем повече калории, защото по този начин натоварваме и топлинната си регулация. Храната ни дава енергия, която обаче при високите температури трудно можем да изразходваме. Плодовете са много добър вариант при пътуване. Особено важно е да се пият много течности и да направим така, че температурата в автомобила да не бъде много по-висока от температурата на околната среда. Амплитудите не трябва да надвишава 8 градуса. Ако в колата е 22 градуса, а навън е 35, тази огромна разлика в амплитудата няма да е добре нито за възрастните, нито за децата. Добре е да се запасим с течности, да заредим термоса с чай, най-важно е за лятото да пием топъл чай, подсладен с мед и подправен с лимон“, категорична е проф. Байкова.

Чаят е идеална напитка не само за зимния период

Чаят е идеална напитка не само за зимния период

Според нея, студената вода далеч не е добро решение. Но през горещините трябва да пием поне по литър и половина вода. Много от шофьорите се подкрепят с кафе. Но кафето съдържа кофеин, който дехидратира организма. Затова с кафето или с чая трябва да пием и по чаша вода допълнително.
„Трябва да пием подсладен чай, за да намалим топлоотделянето, да намалим разликата между температурата на тялото и тази на околната среда.
Когато пием много студена вода, ние със сигурност стресираме и лигавицата на стомаха. В резултат на това рискуваме да простудим организма, да го разболеем със студената вода. Тя трябва да е с температурата на околната среда. Не случайно в арабския свят, за да компенсират жегата, хората пият топъл чай.
Разбира се, че през лятото пием много бира, това е кехлибарената напитка, безалкохолната бира е добра алтернатива. Сега има бира с лимон, с различни фрукти, вечер със сигурност е добре да се пие по една-две бири за мъжете, за жените – една, и леки коктейли, които помагат за релакс, свалят леко напрежението. Да се избягват високо концентрирани алкохолни напитки. Добре е да пием бира или чаша бяло вино, може и розе. Алкохолът дехидратира е затова всяко питие да се приема особено през лятото с чаша вода, не с газирани напитки и особено без напитки с изкуствени

Източник: вестник „Монитор“

Лятото пийте топъл чай, съветва проф. Донка Байкова
В жегите пийте топъл чай и приемайте повече течности, защото организмът се дехидратира.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе