От природата

Защо зелените броколи са суперхрана?

Защо зелените броколи са суперхрана?
Защо зелените броколи са суперхрана?

Зелените броколи са много стара годишна култура.

Те са известен зеленчук още от времето на древния Рим. Той е царицата в семейството на зелето. В броколите се съдържат: целулоза, мазнини, протеини, множество от минерални вещества като селен, магнезий, калий, калций, фосфор, желязо и цинк; витамини С, РР, Е, К, U, бета-каротин. Витамин С се съдържа в голямо количество в броколите, същото можем да кажем и за бета-каротина. Той се счита за витамин на красотата. Витамин У активно се бори с язвите. Според съдържанието на малко известния витамин У, броколи може да се конкурират само с аспержи. Те са продукт, който се препоръчва за отслабване, поради ниското съдържание на мазнини. В броколите се съдържат вещества, които предпазват стените на кръвоносните съдове от тези наранявания. Един от най-важните компоненти на зеленчуци са физиологично активни вещества, които имат положителен ефект върху нервната система и сърцето. На хората, които страдат от сърдечна недостатъчност и които имат проблеми с нервната система, се препоръчва да ядат броколи и те да се прилагат в дневната им диета. Структурата им включва и хлорофил, което има положителен ефект върху кръвното налягане. В броколите се съдържат много фибри. Те прочистват организма, както и премахват токсините, тежките метални йони и мъртвите клетки. Поради груби несмилаеми влакна, този зеленчук помага за премахване на излишния лош холестерол от червата. Наред с другите вещества, броколите съдържат аминокиселини, които са от съществено значение за нашето тяло.

Смята се, че това е едно от зелевите растения, при което използването му е свързана с превенцията и подпомагане на лечението на много видове рак, поради неговото съдържание на вещества сулфорафан, които спират растежа на раковите клетки. В Кочаните съдържанието на сулфорафан е 10 пъти по-малко, отколкото в стъблата.

Освен това, броколите имат две вещества, които са полезни при рак. Първото вещество се нарича синегрин. Това е част не само от броколи, но и от други сортове зеле. Той убива раковите клетки, като ги предпазва от разделяне. Вторият компонент се нарича IZS, което означава индол-3-карбинол. Той засяга не само раковите клетки, но също и имунната система, като я засилва, така че да стане в състояние да осигури прилична устойчивост на рак. Благодарение на фолиевата киселина, съдържаща се в броколите, зеленчукът се препоръчва за бременни жени, като тази киселина подпомага бързото образуване на нови клетки и подпомага здравето на плода.

Общо
Защо зелените броколи са суперхрана?
Заглавие
Защо зелените броколи са суперхрана?
Описание
Зелените броколи са много стара годишна култура.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker