Медицината

Лекарство за кръвно бори кокаиновата зависимост

crbs0895641-300x200Американски учени от колежа „Бейлор” установиха, че бързото титриране на препарата Doxazosin- alfa-1 значително намалява употребата на кокаин спрямо бавната титрация и плацебо. Това проучване подкрепя хипотезата, че норадренергичната система е важна цел при лечението на зависимости, наред с допаниновата.
Doxazosin – алфа-1  е адренергичен антагонист, който традиционно се използва за лечение на хипертония и доброкачествена хипертрофия на простата. Но проучването на американските учени доказва неговото положително въздействие  и при лечението на кокаинова зависимост.
Изследването включва 35 кокаиновозависими, които са рандомизирани на доксазозин 8 мг/ден или плацебо. Дозата била увеличавана бавно или бързо – с 1 ил 2 мг/седмица.doxazocin
Само 12 % от участниците в бавната група постигнали 2 или повече последователни седмици въздържание срещу 55% от бързата група и 7% от плацебо групата. Терапията била добре понесена, като интересното в случая е, че нежеланите реакции били по-малко в групата с бързо повишаване на дозата. Най-честата нежелана реакция била главоболие.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker