Деца и родителиМедицината

40 000 двойки в България чакат за донорска яйцеклетка

Дарителите трябва да са пълнолетни, но до 34 години и да имат поне едно дете

Около 40 000 двойки у нас се нуждаят от донорска яйцеклетка
Около 40 000 двойки у нас се нуждаят от донорска яйцеклетка

Около 40 000 двойки у нас се нуждаят от донорска яйцеклетка, за да имат дете. Между 220 000 и 250 000 са семействата в България, които страдат от стерилитет. Информацията е на д-р Георги Стаменов, един от най-големите специалисти по репродуктивна медицина у нас.

По думите му търсенето на изход в донорската програма при около 40 000 от семействата се налага заради липсата на жизнени яйцеклетки у жената или изчерпан шанс за инвитро със собствени клетки.

Според специалистите обаче не всяка жена може да стане донор на яйцеклетки. Тя трябва да е пълнолетна, да е на възраст до 34 навършени години и да има поне едно родено дете. Дарителството пък трябва да се удостоверява пред нотариус. Което доста усложнява процедурата и отказва много потенциални донори, но в същото време е гаранция срещу злоупотреби и разрастване на пазара на черно.

Между 9 и 13 дни отнема цялата подготовка, прегледите и всички необходими изследвания.

По информация на минали процедурата жени самата яйцеклетка се взима с пункция под упойка, а самата интервенция трае между 3 и 5 минути.

Дарителството е анонимно и безвъзмездно, като прегледите и изследванията са безплатни. На донорите се поемат разходите за път, храна и хотел.

Всички данни за донорите и реципиентите се пазят в клиниките, които извършват инвитро процедури. Същата информация съхранява и Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ).

40 000 двойки в България чакат за донорска яйцеклетка
По информация на минали процедурата жени самата донорска яйцеклетка се взима с пункция под упойка
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker