Медицината

Авангарден метод за лечение на некроза на бедрената глава в плевенска болница

Новата технология помага и за по-бързото заздравяване при счупвания на бедрената шийка

Екипът
Екипът

В „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен” италиански инженер-биотехнолог  и  плевенски ортопеди извършиха за първи път в България  демонстративна операция, с която се цели  удължаване  „живота” на главата на бедрената кост, засегната от аваскуларна некроза. Авангардният метод приложиха доц.д-р Венци Росманов и д-р Пламен Ненов в „МБАЛ Св. Панталеймон-Плевен”, в присъствието на инж. Карло Милиета, от Милано.

В хода на интервенцията чрез специален високотехнологичен продукт от титаниеви сплави в бедрената глава се въведе продукт, извлечен  предварително от кръвта на пациента и обработен с нанофилтър. Така ще се създадат  условия за разрастване на нова кост на мястото на некротизиралата. Технологията бе демонстрирана пред ортопеди от областите Плевен и Велико Търново. Преди операцията доц. д-р Росманов обясни, че пациентът е млад мъж, който е с костен инфаркт на част от бедрената глава. „По подобие на сърдечния инфаркт кръвоснабдяването в този участък е нарушено“, каза доц. д-р Росманов. Той допълни, че това  е коварно заболяване, засягащо най-често мъже в активна възраст. Спирането на кръвоснабдяването в бедрената глава е безсимптомно. Първите болки  се появяват едва когато започне да се преформира костта в опитите й да се самовъзстанови. „За съжаление възстановяването не е пълно, променя се  формата на засегната част, тя вече не е сфероид. Хрущялът се износва, стига се до бързоразвиваща се артроза, движенията са силно ограничени и болезнени, походката е затруднена и мъчителна. Решението е поставяне на изкуствена тазобедрена става. Въпреки постиженията в тази област това е органоотнемаща операция със съпътстващи негативи и отлагането й във времето при млади индивиди е желателно. За да се удължи живота на ставата, се прилагат много техники, но за съжаление не могат да бъдат обявени за панацея”, коментира доц. д-р Росманов.

Техниката
Техниката

Методът, който се демонстрира в „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен” е част от най-съвременните тенденции в ортопедията, насочени към решаване на този проблем. Той се прилага в няколко големи клиники в Северна Италия.  От 2011 г. досега са направени повече от 300 операции и ранните резултати са обнадеждаващи. Интервенцията в „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен” бе предавана на живо чрез телемост  в конферентната зала на болницата. По-късно се състоя  работна среща, на която методът бе дискутиран от създателят му инж. Карло Милиета и гостуващите специалисти.

Италианецът е инженер по биомеханика, дипломирал се е в Политехническия университет в Милано. Той  е създател и ръководител на лаборатория, която разработва и произвежда нови медицински изделия предимно за ортопедичната хирургия и гръбначния стълб. Заедно с доц.д-р Венци Росманов са съучредители на „Black Sea & Mediterranean Medical Academy” фондация, организираща усилията на няколко медицински университета в Европа, включително Варненския и Пловдивския за обучение на специализанти по ортопедия и травматология от Италия и България, както и за научно-приложни изследвания в тази област.

Специалистите
Специалистите

Приложеният в Плевен метод, заедно с имплантите е съобразен с европейското и българското законодателства и притежава съответните лицензи. Създателят му е решил да го представи за пръв път в България именно в „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен”, тъй като работата на специалистите от Клиниката по ортопедия, травматология и гръбначна хирургия е високо ценена в неговата страна. Гостът поясни, че  извършената тук операция е съчетание от два различни подхода – биомеханичен и биологичен. Под динамичен рентгенов контрол в некротичната зона бе поставен  имплант, чрез който под налягане бе въведен споменатият по-горе собствен (на пациента) биологичен продукт от мононуклеарни кръвни елементи, които  помагат за регенерацията на костта. Процедурата е с минимален кожен разрез, т.н. миниинвазивна и щадяща пациента. Ден след операцията болният е изправен на крака и се е придвижвал с помощни средства без натоварване на оперирания крак.  Наблюденията и анализът на досегашната практика с този метод показват ранно отзвучаване на болевият синдром и сравнително добро съхраняване на формата на бедрената глава, което е залог за удължаване на живота й.

Тези импланти, в друга конфигурация се прилагат и при някои типове счупвания на шийката на бедрената кост. При тях резултатите също са насърчителни от гледна точка на сроковете на костното срастване. В този смисъл е налице и чисто социален ефект чрез ускоряване на възстановителния процес при многократно по-малки разходи на време и средства за лечение. В Италия цялата процедура по лечението и престоя в болница може да струва от 2000 до 6000 евро. В Клиниката по ортопедия, травматология и гръбначна хирургия при „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен“ здравноосигурените пациенти получават услугата чрез НЗОК, което означава, че те не заплащат операцията и медицинските грижи.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker