Деца и родителиМедицината

Бебета с херния лекуват в МБАЛ „Медика – Русе“

За малките пациенти с херния, настанени в Хирургично отделение, се грижи екип от специалисти сред които лично началникът на лечебното заведение д-р Ивелин Йоцов
За малките пациенти с херния, настанени в Хирургично отделение, се грижи екип от специалисти сред които лично началникът на лечебното заведение д-р Ивелин Йоцов

Ингвиналната херния при момчетата се среща пет пъти по-често от тази при момичетата. Това сочат справки на детските хирурзи в Многопрофилна болница за активно лечение „Медика – Русе”. Десетки родители са потърсили помощта на специалистите в лечебното заведение заради подобен проблем при децата си.

Лечението на херниите е само едно – с оперативна намеса. За малките пациенти настанени в Хирургично отделение се грижи екип от специалисти сред които са лично началникът на лечебното заведение д-р Ивелин Йоцов и специалистът в областта на детската хирургия д-р Петър Хаджимитев.
Най-малкият пациент с херния, за който са се грижили в МБАЛ „Медика – Русе” е бебе на по-малко от два месеца.
Хернията е най-често срещата хирургична патология при деца. Преобладават ингвиналните хернии /слабинните/, следвани от пъпната и бедрената херния. При децата се срещат и различни видове вродени хернии на диафрагмата.
По време на ембрионалното развитие зародишите на двата тестиса се спускат от коремната кухина към скротума /тестикуларните торбички/. При това, те увеличават коремната ципа и се образува връзка между корема и скротума. Тази връзка остава отворена при 85 % от новородените и в 50 % към края на първата година, след което се затваря окончателно. „Нейното съществуване все още не означава херния, но в случай, че тя се появи, операцията не трябва да се отлага, защото съществува реална опасност от увреждане на коремни органи и тестисите, ако се получи заклещване на херниалното съдържимо”, коментира д-р Ивелин Йоцов.
Той поясни, че хернията може да се появи по всяко време. При по-големите деца, тя се забелязва като подутина над слабинната тъкан /начална херния/, която се появява при усилие и се прибира спонтанно или след лек натиск.
Често първата проява на хернията е нейното заклещване, което се е получило след физическо усилие. При момиченцата, хернията се показва като топчеста подутина над сгъвката на крайника и често се заклещва. Тогава малкото дете става неспокойно и плаче. По-големите момчета понякога крият от родителите си проблема, но все пак е добре той да бъде споделен, за да бъдат заведени навреме при специалист.

Общо
Бебета с херния лекуват в МБАЛ
Заглавие
Бебета с херния лекуват в МБАЛ
Описание
Ингвиналната херния при момчетата се среща пет пъти по-често от тази при момичетата
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker