Медицината

Български хирурзи „съживяват“ парализиран клепач

На форум в Русе д-р Виолин Петров представи метода “spring Levine device”

За реконструктивните техники с използване на “spring Levine device” при пациенти с парализа на лицевия нерв говори д-р Виолин Петров.
За реконструктивните техники с използване на “spring Levine device” при пациенти с парализа на лицевия нерв говори д-р Виолин Петров.

За реконструктивни те техники с използване на “spring Levine device” в областта на клепачите при пациенти с парализа на лицевия нерв говори д-р Виолин Петров на форум на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия, който се проведе на 5 април в Русе, организиран от МБАЛ Медика Русе.

Концепцията за използване на „spring device” за пациенти с парализа на лицето е въведена за първи път от Морел Фатио и Лаладри още в началото на 60-те години.

Следвайки своите хирургически интереси, д-р Ливайн става пионер в областта на окуропластиката, най-вече в областта на клепачната реанимация.

Той използва своето знание да изработи това медицинско устройство за по-нататъшното развитие на клепачната еластичност. Това е устройство, което се имплантира хирургически, за да се съживи парализираният клепач, както това се случва при парализа на лицето, причинена от различни тумори или парализа на Бел . Д-р Ливайн е проектирал и е имплантирал повече палпебрални устройства, отколкото всеки друг хирург в световен мащаб, а процедурата е наречена на негово име „Levine spring.“

Протезата има формата на отворена безопасна игла. Имплантира се с локална анестезия, защото е нужно пълното съдействие на пациента. Използва се и ортодонтска тел, която е налична в България. Следва се контура на клепача. Когато устройството е напълно фиксирано, пациентът може да затваря напълно клепача си. Пружинните импланти са удобен, лесен и достъпен метод при пациенти с лицева парализа, обясни д-р Петров на форума.

Техниката се основава на особеността в инервацията на мускулите на горния клепач, осъществявана чрез III ЧМН (n. oculomotorius) и VII ЧМН (n. facialis). Когато мускулът на горния клепач (леватора) получи сигнал от нерва, за да отвори окото, силата на спринг протезата се преодолява и горният клепач се отваря. Затварянето на клепача става, когато сигналът към леватора се преустанови, което нормално се получава при затваряне на окото или мигане, спринг протезата поема контрол и избутва клепача в затворено положение.

Д-р Виолин Петров е специалист по обща хирургия, пластично-възстановителна и естетична хирургия, онкология. Притежава над 25 години професионален опит, придобит в университетски клиники у нас и в реномирани клиники във Франция, Швейцария и Израел. Д-р Петров ръководи клиника „ВиА – Медика”. Той е автор и съавтор на множество публикации, член е на Българската, Балканската и Европейската  асоциации по пластична, реконструктивна и естетична хирургия и на Българското хирургично дружество.

Общо
Български хирурзи
Заглавие
Български хирурзи
Описание
Представен бе случай на 53- годишен пациент с лицева парализа вдясно, опериран по оригиналната техника на Ливайн с добър следоперативен резултат
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker