Медицината

Червените петна по тялото ни се наричат ангиоми

Червените петна по тялото ни се наричат ангиоми
Червените петна по тялото ни се наричат ангиоми

Случвало ли ви се е да откривате по тялото си червени точки с неясен произход? Това всъщност са ангиоми.

Те са подобни на бенки, но не съвсем. Важно е да знаем как може да се предотврати по-нататъшното им разпространение, макар че не бива да си създаваме тревоги и да се страхуваме.
Ангиомите представляват васкуларни тумори, произхождащи от кръвта или лимфните съдове. Локализацията им може да бъде повърхностна (кожата и лигавиците). Но те, също така, може да са разположени в мускулите, вътрешните органи (сърце, бял дроб, матка, черен дроб, далак, и т.н.). Понякога ангиомите са придружени от кървене с различна интензивност.
Терминът „ангиом“ в съдовата хирургия комбинира в себе си различни видове промени в кръвната картина (хемангиом) или лимфните съдове (лимфангиом). Според някои изследователи, ангиомите са посредник между тумора и малформацията.
Ангиомите се появяват еднократно и изчезват, или се появяват и остават завинаги. Откриват се предимно в горната половина на тялото, включително на главата и шията (до 80% от случаите). По-рядко срещани са ангиома в гърлото, белите дробове, клепачите и очните кухини, черния дроб, костите, външните гениталии, и така нататък. На цвят може да са червени, пурпурни, сини или безцветни. Големината също варира.

Причини за възникване на ангиома

В повечето случаи, ангиомите са вродени. Смята се, че източникът на ангиома са устойчиви анастомози между артериите и вените. Увеличението на ангиомата се дължи на съдова пролиферация на тумора. Той започва да расте и да унищожава околните тъкани. Причините за вродения ангиом не са известни.
Ако забележите, че вече познатото червеникаво петно ​​изведнъж промени размера си, формата или започне да кърви, се препоръчва да се консултирате с лекар. В други случаи, ангиомите обикновено не са причина да се посещава специалист по кожни болести. И все пак, добре е да споменете този проблем при следващото посещение при лекар.
Абсолютни индикации за спешно лечение на ангиома са: бързото нарастване на тумора, обширни лезии, локализация на главата и шията, язва или кървене, нарушаване на функционирането на засегнатия орган. Спешното премахване е оправдано, когато има признаци на спонтанна регресия на туморните съдове.
За премахването на ангиоми може да се използва електрокоагулация, отстраняване с лазер, криотерапия. За малка, но дълбок ангиом се използва склеротерапия – локално инжекция от 70% етанол, което води до асептично възпаление и образуване на белези на туморните съдове.

Източник: dermatolog.guru и https://lekuva.net

Общо
Червените петна по тялото ни се наричат ангиоми
Заглавие
Червените петна по тялото ни се наричат ангиоми
Описание
Случвало ли ви се е да откривате по тялото си червени точки с неясен произход? Това всъщност са ангиоми.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker