Начало - Медицината - Компютрите и нашите неправилни “взаимоотношения” с тях

Компютрите и нашите неправилни “взаимоотношения” с тях

Няколко съвета, за да имаме добро зрение

Компютрите и нашите неправилни “взаимоотношения” с тях.

Компютрите и нашите неправилни “взаимоотношения” с тях.

Ясно е, че днес няма как да живеем и работим без компютрите. Но често пъти имаме много неправилни „взаимоотношения” с тази иначе така полезна машина. Прекаленото застояване пред нея може да ни докара сериозни нарушения със зрението. В края на 70-те години на миналия век, когато се появяват и първите персонални компютри, в работната терминология на лекарите-офталмолози се появява и изразът „компютърен зрителен синдром” (CVS). Само и единствено ако спазваме правилата за работа с компютър можем да избегнем и рискът от възникване на очни заболявания и нарушения на зрението.
В какво се състои вредното влияние на компютъра върху очите? Първият проблем е електромагнитното лъчение на монитора (особено на по-старите) оказва вредно въздействие върху провеждането на зрителните импулси генерирани в ретината и способства за понижаването на зрителните функции и контрастната чувствителност. Вторият фактор е статичното напрежение на очния акомодационен мускул, което възниква при продължителна работа на близко разстояние от монитора, и води до нарушение на микроциркулацията в очите. Като следствие на това се развиват изменения на акомодацията, които често са придружени от зрителна умора, влошаване на зрението, главоболие, замъглено и двойно виждане, затруднения при фокусирането и понижаване на контрастното възприятие и работоспособността на окото. Акомодационните нарушения на свой ред са един от основните фактори за развитие на късогледство (миопия). И тук трябва да отбележим, че специалисти от различни страни отбелязват рязко увеличение на броя на късогледството сред младите хора, които активно използват компютър. Третият проблем се получава в резултат от рязкото понижаване на честотата на мигане. Така хората развиват така нареченият „синдром на сухото око” – състояние, характеризиращо се със сухост и зачервяване на очите.
А причините за възникването на очни заболявания при работа с компютър са многобройни. В основата са лошата ергономия на работното място, т.е. неправилно разположение на монитора; неподходящо осветление; неспазване на режима за зрителни натоварвания; неправилна корекция на аномалиите в рефракцията (късогледство, далекогледство, астигматизъм) в условията на статично зрително натоварване.
Естествено е да се запитаме как може да се избегне този проблем. Профилактиката е нещо, което несъмнено е за предпочитане. Ето защо превантивните прегледи при офталмолог трябва да се провеждат не по-рядко от 2 пъти годишно. Лекарите предлагат различни методики за трениране на очните мускули и физиопроцедури, възстановяващи микроциркулацията на мускулната тъкан. Курсовете възстановителна терапия обикновено се провеждат 2-3 пъти годишно и включват 10 процедури. Сред най-разпространените процедури са пневмомасажът, терапевтичният лазер и тренировките на акомодацията.

Децата на възраст 12-14 години трябва да стават от компютъра на всеки 45 минути, а децата между 15 и 17 години на всеки час.

Децата на възраст 12-14 години трябва да стават от компютъра на всеки 45 минути, а децата между 15 и 17 години на всеки час.

 
Рискът от възникване на очни заболявания може да бъде значително понижен при спазване на необходимите мерки за профилактика. За това е необходимо: да се използват само течнокристални (LCD) монитори; за възстановяване на правилния слъзен обмен е необходимо активно да се стимулира честотата на мигането, използването на овлажняващи капки за очи, към които се отнасят препаратите с изкуствена сълза също се препоръчват; контролирането на влажността на въздуха в помещението, в което работите е задължително; ако носите контактни лещи, е необходимо да използвате специални овлажняващи капки за очи; да правите почивки като затваряте очите си за 1-2 минути; на всеки 1-2 часа да ставате от компютъра и да гледате в далечината в продължение на 5-10 минути; да правите по 4-5 прости упражнения с участието на големите мускулни групи. Правете упражнения за мускулите на очите, шията, гърба и раменния пояс. За децата препоръките са същите, но почивките трябва да бъдат по-чести и по-продължителни. Децата на възраст 12-14 години трябва да стават от компютъра на всеки 45 минути, а децата между 15 и 17 години на всеки час. Продължителността на една почивка трябва да бъде минимум 15 минути.
Естествено можете да правите и гимнастика за очите
1. Замижете и силно притиснете клепачите си, а след 3-5 секунди отворете очите си и ги дръжте така същото толкова дълго. Препоръчва се упражнението да се повтори още 6-8 пъти. Това ще укрепи мускулите на клепачите, ще подобри кръвообращението и ще отпусне мускулите на очите.
2. Бързото мигане в продължение на 30 секунди, а след това 30 секунди взиране неподвижно пред себе си е друг ефикасен начин. Направете 3 повторения. Упражнението ще подобри кръвообращението на очите.
3. Затворете очите си и нежно масажирайте клепачите си с кръгови движения на показалците в продължение на 1 минута. Това ще отпусне мускулите на очите и ще подобри кръвообращението.
И накрая ще завършим с тома, че е полезно е да редувате топли и студени компреси с памучни тампони, потопени в настойка от салвия. След процедурата клепачите трябва да бъдат подсушени със салфетка и намазани с подхранващ крем. Зачервените очи и клепачи могат да бъдат промивани с отвара от липа или лайка. За снемане на умората и освежаване на кожата около очите помагат компресите със суров ситно настърган картоф.

Компютрите и нашите неправилни “взаимоотношения” с тях
Няколко съвета, за да имаме добро зрение

Коментари

Преминете на горе