Медицината

От КНСБ предлагат нова здравна карта

Надграждащо здравно осигуряване от фондове и застрахователи, предлагат от КНСБ

Изцяло нова задължителна здравна карта трябва да бъде приета, предлагат от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.
Изцяло нова задължителна здравна карта трябва да бъде приета, предлагат от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

Изцяло нова задължителна здравна карта трябва да бъде приета, за да може съкращаването на болнични легла и преструктурирането на лечебни заведения да се извършва по нея. Това мнение изразяват от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ по отношение на реформата в болничния сектор. Синдикатът предлага редица мерки, които да подобрят ефективността на системата на здравеопазване.
Тук трябва да отбележим, че щом става въпрос за реформата в болничната помощ сред мерките се откриват и идеи от концепцията за промени в сектора на бившия министър Божидар Нанев. Предложението на Нанев тогава е създаването на шест високотехнологични болници, по една в шестте икономически райони на страната, а те да могат да извършват всевъзможни услуги. Идеята е предложена още през септември 2009 г., но малко по-късно се налага да бъде модифицирана, тъй като според изчисленията бъдещите високотехнологични болници трябва да бъдат не 6, а 19 на брой.
Други мерки, предложени от синдиката, са трансформирането на част от болниците за активно лечение в такива, където пациентите да се долекуват, за продължително лечение и рехабилитация. Оферти има и за поетапното откриване на хосписи за термално болни, хосписи с дневен стационар и сестрински домове. Ако добре си спомнят хората по времето на министър Анна-Мария Борисова имаше подобно предложение, като се стигна до ситуация, в която четири болници, решили да оказват подобни услуги, извършиха такова преструктуриране, но се оказаха в пълна невъзможност да работят, тъй като нормативната уредба така и не беше приета.

Създаването на електронно медицински досиета е друга оферта, която ще е само от полза на пациентите и болниците.
Създаването на електронно медицински досиета е друга оферта, която ще е само от полза на пациентите и болниците.

От синдиката наблягат и на проблемите около откриването на нови лечебни заведения. Сред мерките за оздравяване се посочва, че при сключването на договор с НЗОК е необходимо здравните потребности да бъдат основен критерий при лицензиране. Препоръчва се да бъде направена промяна на системата на заплащане на изпълнителите на болнична помощ. Според синдикалистите клиничните пътеки имат недостатъци и затова трябва да се премине към диагностично свързани групи. Има идея МЗ да създаде единна методика за остойностяване на дейностите и услугите в болничната помощ. От синдиката смятат, че е необходимо приемането на специфичен закон за регистрация и финансиране на лечебните заведения.
Препоръки има и как да се повиши равнището на събираемостта на приходите от здравни вноски. Синдиците смятат, че държавата трябва да внася в пълен размер здравните вноски на лицата, които осигурява. Развитието на допълнително, надграждащо здравно осигуряване от доброволни фондове или застрахователи, над гарантирания от държавата основен пакет от медицински дейности ще е плюс за родното здравеопазване, смятат от КНСБ. Създаването на електронно медицински досиета е друга оферта, която ще е само от полза на пациентите и болниците.
По отношение на проблема с липсата на лекари и професионалисти по здравни грижи като мярка се посочва необходимостта от финансово стимулиране на работещите в непривлекателните райони специалисти и на младите лекари. Препоръчва се подобряване на системата на специализации и продължаващо обучение.
От КНСБ съобщават, че по време на дискусията са представени прогнозни данни на НЗОК, според които средно един на трима българи се очаква да премине или е преминал хоспитализация тази година. Очаква се общият брой на хоспитализациите да надмине 2 млн. при 1,4 млрд. лв., отделени за болнични разходи. Синдикатът напомня, че през 2010 г. техният брой е бил 1,7 млн., при отделени разходи от 1,1 млрд. лв.
Отбелязва се и фактът, че броят на болниците нараства, като държавните и общинските болници са общо 190, а частните – 108. Броят на последните се е увеличил значително спрямо 2007 г., когато те са били едва 71, твърдят още от КНСБ.

Общо
От КНСБ предлагат нова здравна карта
Заглавие
От КНСБ предлагат нова здравна карта
Описание
Създаването на електронно медицински досиета е друга оферта, която ще е само от полза на пациентите и болниците.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker