Медицината

От КНСБ предлагат нова здравна карта

Надграждащо здравно осигуряване от фондове и застрахователи, предлагат от КНСБ

Изцяло нова задължителна здравна карта трябва да бъде приета, предлагат от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към  КНСБ.
Изцяло нова задължителна здравна карта трябва да бъде приета, предлагат от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

Изцяло нова задължителна здравна карта трябва да бъде приета, за да може съкращаването на болнични легла и преструктурирането на лечебни заведения да се извършва по нея. Това мнение изразяват от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ по отношение на реформата в болничния сектор. Синдикатът предлага редица мерки, които да подобрят ефективността на системата на здравеопазване.
Тук трябва да отбележим, че щом става въпрос за реформата в болничната помощ сред мерките се откриват и идеи от концепцията за промени в сектора на бившия министър Божидар Нанев. Предложението на Нанев тогава е създаването на шест високотехнологични болници, по една в шестте икономически райони на страната, а те да могат да извършват всевъзможни услуги. Идеята е предложена още през септември 2009 г., но малко по-късно се налага да бъде модифицирана, тъй като според изчисленията бъдещите високотехнологични болници трябва да бъдат не 6, а 19 на брой.
Други мерки, предложени от синдиката, са трансформирането на част от болниците за активно лечение в такива, където пациентите да се долекуват, за продължително лечение и рехабилитация. Оферти има и за поетапното откриване на хосписи за термално болни, хосписи с дневен стационар и сестрински домове. Ако добре си спомнят хората по времето на министър Анна-Мария Борисова имаше подобно предложение, като се стигна до ситуация, в която четири болници, решили да оказват подобни услуги, извършиха такова преструктуриране, но се оказаха в пълна невъзможност да работят, тъй като нормативната уредба така и не беше приета.

Създаването на електронно медицински досиета е друга оферта, която ще е само от полза на пациентите и болниците.
Създаването на електронно медицински досиета е друга оферта, която ще е само от полза на пациентите и болниците.

От синдиката наблягат и на проблемите около откриването на нови лечебни заведения. Сред мерките за оздравяване се посочва, че при сключването на договор с НЗОК е необходимо здравните потребности да бъдат основен критерий при лицензиране. Препоръчва се да бъде направена промяна на системата на заплащане на изпълнителите на болнична помощ. Според синдикалистите клиничните пътеки имат недостатъци и затова трябва да се премине към диагностично свързани групи. Има идея МЗ да създаде единна методика за остойностяване на дейностите и услугите в болничната помощ. От синдиката смятат, че е необходимо приемането на специфичен закон за регистрация и финансиране на лечебните заведения.
Препоръки има и как да се повиши равнището на събираемостта на приходите от здравни вноски. Синдиците смятат, че държавата трябва да внася в пълен размер здравните вноски на лицата, които осигурява. Развитието на допълнително, надграждащо здравно осигуряване от доброволни фондове или застрахователи, над гарантирания от държавата основен пакет от медицински дейности ще е плюс за родното здравеопазване, смятат от КНСБ. Създаването на електронно медицински досиета е друга оферта, която ще е само от полза на пациентите и болниците.
По отношение на проблема с липсата на лекари и професионалисти по здравни грижи като мярка се посочва необходимостта от финансово стимулиране на работещите в непривлекателните райони специалисти и на младите лекари. Препоръчва се подобряване на системата на специализации и продължаващо обучение.
От КНСБ съобщават, че по време на дискусията са представени прогнозни данни на НЗОК, според които средно един на трима българи се очаква да премине или е преминал хоспитализация тази година. Очаква се общият брой на хоспитализациите да надмине 2 млн. при 1,4 млрд. лв., отделени за болнични разходи. Синдикатът напомня, че през 2010 г. техният брой е бил 1,7 млн., при отделени разходи от 1,1 млрд. лв.
Отбелязва се и фактът, че броят на болниците нараства, като държавните и общинските болници са общо 190, а частните – 108. Броят на последните се е увеличил значително спрямо 2007 г., когато те са били едва 71, твърдят още от КНСБ.

От КНСБ предлагат нова здравна карта
Създаването на електронно медицински досиета е друга оферта, която ще е само от полза на пациентите и болниците.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker