Медицината

Лекарство против диабет забавя стареенето?

img_tools
лекарство

Хапче против диабет намалява негативните ефекти от стареенето върху опитни мишки, съобщи ВВС. Изводът е резултат от опити на екипа на Рафаел де Кабо от Националния институт по стареене в Мериленд, САЩ, при които лабораторните животни са били третирани с препарата Метформин.

Метформинът е перорален антидиабетен препарат, който принадлежи към групата на бигванидите. Той намалява чернодробната глюкозна продукция, подобрява периферното инсулиново действие и намалява инсулиновата резистентност. Прилага се при лечение на диабет тип 2, метаболитен синдром, синдром на поликистозните яйчници, наднормено тегло и затлъстяване.  Редица проучвания сочат, че метформин води до намаляване на телесното тегло, подобряване на липидните показатели / общ холестерол, LDL-холестерол, HDL-холестерол, триглицериди/, на артериалната хипертония.

Metformin-from-xtal-3D-balls
метформин

При проведеното изследване учените дали две различни дози от лекарството на мъжки мишки на средна възраст и открили, че малките дози удължават живота им с 5 %, като отлагат някои болести, свързани с напредването на възрастта. В същото време гризачите, които са получили по-високи дози, се отровили и умирали значително по-рано. Според д-р Де Кабо изследванията са обещаващи, но не са достатъчни, за да се правят заключения за ефекта на метформина върху човешкото здраве и дълголетие. Той смята, че са необходими и клинични проучвания върху хора.

Ученият обяснява, че по принцип намаляването на калориите при лабораторни животни удължава живота им. Преди време  били направени наблюдения върху червеи, които били третирани с метформин. Заключението било, че препаратът удължава живота им, но пък предишни опити с бозайници били противоречиви. Може би проблемът е бил в дозата?

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker