Медицината

Д-р Альона Синева: Не съм мечтала за България, по Божия воля съм тук

Бесарабската българка, завършва медицина в Румъния, от дете знаела, че един ден ще лекува хората

Д-р Альона Синева
Д-р Альона Синева

Д-р Альона Синева е млада лекарка. Специализирала е кожни и венерически болести в Букурещ и е работила по специалността си в най-старата и реномирана болница на румънската столица „Колентина“. След пет години в отделението „Дерматология“- I на болницата младата дерматоложка и съпругът й, отец Кирил, избират Русе за града, в който да живеят и работят. Кирил Синев е завършил богословие в Букурещ и не е русенец, но двамата избират крайдунавския град заради близостта му с Румъния и заради мястото на Русе като духовен център.
Житейският път на бесарабската българка Альона Николаева започва от молдовското село Викторовка, където е родена. Родителите й са българи. Коренът им е от Троянския Балкан, откъдето дедите им са принудени да се преселят по време на турското робство. Всъщност Викторовка е българско село, в което живеят няколко хиляди души.
Бъдещата лекарка завършва средното си образование в Молдова, след което заминава за град Яш в Румъния, за да учи в Университета по медицина и фармация „Григори Т. Попа“. Завършва обща медицина, кандидатства за специализация в Букурещ и е одобрена. Така започва стажът й в престижната болница „Колентина“, където работи и трупа опит пет години. Винаги съм искала да стана лекар, от малка мечтаех да лекувам хората и да разбера всичко за човешкото здраве, казва Альона. Потомствени медици в семейството й няма, но пък сестра й Галя е медицинска сестра, която работи по програмата за СПИН/ХИВ и хепатит,а леля им пък е дентален лекар, уточнява дерматоложката. Смята че специалността „кожни и венерически болести“ е подчертано „дамска“. Намира я за „спокойна“, и „красива“ но в действителност е тежка. Всички дерматологични заболявания се проявяват на кожата и много си приличат, но всъщност са различни. Специалистът обаче има очи и сетива, за да ги различава, казва Альона.Медицинското обучение в Румъния е франкофонско, но в същото време е обърнато към американската и английската школи, смята тя. Младата лекарка е доволна от равнището на обучение в Румъния и е благодарна на своите преподаватели.
Сега дерматоложката работи като специалист в един русенски медицински център, но след два месеца й предстои да излезе в майчинство. С отец Кирил Синев, съпруга й, който отскоро е свещеник в църквата „Вознесение Христово“, имат един син, но очакват дъщеря. До неотдавна отецът е бил митрополитски дякон на сегашния патриарх Неофит, който беше русенски владика.
Връщаме се с Альона към бесарабския й корен и отношението й към България. Младата лекарка говори перфектен български език и с нищо не издава, че в родината на дедите си е едва от година. Уточнява, че в училището в Молдова официалният език е руският и обучението й до 12-и клас е било на руски. Имали са обаче предмети на български език, като история, литература и др. Вкъщи всички в семейството на Альона говорят български, а и цялото село Викторовка е българско. Винаги се е чувствала българка и интуитивно е усещала, че ще се върне в България. Знаела е, че ще се случи, затова не е мечтаела за това. Впрочем като момиче на 14 години, Альона идва в България като участник във фолклорен фестивал в Стара Загора. Годината е 1996-а, а Альона е в състава за песни и танци „Изворче“ на Викторовка, спечелил конкурс в град Тараклия. Отличното представяне на бесарабските българчета им извоюва пътуване до България и участие във фолклорен форум, спомня си сега лекарката.
Като дерматолог е готова да даде няколко съвети за кожата, а те са:
Да се пазим от слънцето, защото е вредно и ускорява стареенето на кожата. Тя е нашият покрив и трябва да я пазим от него, когато сме на море и планина, когато сме изложени на студен или топъл вятър, както и на студ.
Да използваме правилните продукти за лице и ръце в козметиката и в домакинството
При проблем с кожата да не се осланяме само на фармацевта, а да търсим съвета на дерматолога
При наличието на бенки да се обърнем за анализа им към специалиста-дерматолог.
Кожата е най-големият и най-важен човешки орган, заради защитната си функция. Тя е единственият орган, който е в контакт с външните фактори, казва още д-р Альона Синева.

Автор и снимка: Валентина Караджова

Общо
Д-р Альона Синева: Не съм мечтала за България, по Божия воля съм тук
Заглавие
Д-р Альона Синева: Не съм мечтала за България, по Божия воля съм тук
Описание
Кожата е единственият орган, който е в контакт с външните фактори, казва още д-р Альона Синева.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker