Начало - Медицината - Епилепсията може да се лекува и с трева

Епилепсията може да се лекува и с трева

Илинойс легализира употребата на марихуана с медицински цели, включително за деца

Епилепсията може да се лекува медикаментозно, но марихуаната също е вариант.

Епилепсията може да се лекува медикаментозно, но марихуаната също е вариант.

Епилепсията е едно от най-често срещаните заболявания на нервната система. Характеризира с повтарящи се конвулсивни припадъци, които настъпват без да има някакъв фактор, който ги отключва. Има редица причини, включително инфекции по време на бременността, хипоксия по време на раждане, нервно-кожни синдроми, които засягат кожата и мозъка, генетични и метаболитни заболявания и развиване на мозъчни малформации.
Епилептичните припадъци са няколко вида. Като най-разпространени можем да определим генерализираните тонично- клонични припадъци, които се характеризират с контракции и тресене на цялото тяло. Но също така съществуват и така наречените абсанси, причиняващи временна загуба на съзнанието и продължаващи около 5-10 секунди; срещат се и комплексни припадъци, които се проявяват при нарушение на съзнанието и безцелни движения на тялото за няколко минути; атоничните припадъци водят до внезапни падания на епилептиците, а миоклонични припадъци, които водят до внезапни „подскоци”. Трябва да отбележим, че някои пациенти изпитват повече от един вид припадъци.
Епилепсията може да се лекува медикаментозно. Лечението на заболяването се прилага според вида на припадъците, класификацията на епилепсията и находките от ЕЕГ и ЯМР. Съществуват много видове анти- епилептици, като всеки от тях може да има странични ефекти. Странични ефекти като кожни обриви, повишаване на чернодробната функция и потискане на костния мозък са едни от най-често срещаните. Когато се използват някои видове медикаменти трябва да се проследява периодично чернодробната функция и кръвната картина на пациента. Лечението с медикаменти може да продължи поне 2 години. След този период, лечението може да бъде преустановено под лекарско наблюдение.

Губернаторът на щата Илинойс Пат Куин съвсем скоро подписа закон, който разрешава употребата й за медицински цели.

Губернаторът на щата Илинойс Пат Куин съвсем скоро подписа закон, който разрешава употребата й за медицински цели.

 
Съществува и възможността, когато епилепсията не реагира на лечение с медикаменти (резистентна епилепсия), да се извърши оперативно лечение. Голяма част от пациенти развиват аномалии при ЯМР изследване. Методите за оперативно лечение включват фокална резекция (отстраняване на тъканта причиняваща проблема), калозотомия (разединяване на връзката между двете мозъчни полукълба), хемисферотомия (прекъсване на връзката на едната страна на мозъка от другата, в случай, че само едната страна е увредена) и прилагане на батерия (електрическа стимулация на вагус нерва).
И тъй като споменахме вече за традиционните методи за лечение, сега е време да видим как се справят с това заболяване в американския щат Илинойс. Там децата, които страдат от тежка форма на епилепсия, скоро ще могат да облекчават симптомите с марихуана. Губернаторът на щата Пат Куин съвсем скоро подписа закон, който разрешава употребата й за медицински цели. В списъка с болестите са епилепсията и други заболявания, които предизвикват припадъци.
„С този нов закон ще помогнем на много възрастни и деца в щата да намалят страданията си. Епилепсията е тежко заболяване и така ще позволим хората, които получават припадъци, да облекчат част от симптомите“, казва в свое изявление Куин.
Решено е, че законът ще влезе в сила на 1 януари 2015 г. Посочено е, че хората, които получават припадъци, могат да ползват марихуаната, но не във вид на цигара. Напълно логично властите подчертават, че за децата задължително ще се изисква разрешение от родител.
Един от законодателите предложили този закон, явно е имал и лични мотиви при писането на текстовете, защото разказва за свое приятелско семейство, чието 14-годишно момче от години страда от епилепсия в тежка форма и родителите на детето са готови на всичко, за да облекчат състоянието му. За съжаление обаче традиционните методи са се оказали недостатъчни.

Епилепсията може да се лекува и с трева
Илинойс легализира употребата на марихуана с медицински цели, включително за деца.

Коментари

Преминете на горе