Начало - Медицината - Упражнения помагат при множествена склероза

Упражнения помагат при множествена склероза

Упражнения помагат при множествена склероза

Упражнения помагат при множествена склероза

Редовните упражнения могат да помогнат в борбата с мултипленната склероза (множествена склероза), но е важно да обърнете внимание на някои факти, преди да започнете тренировки, за да бъде начинанието успешно. Според американски проучвания сред пациенти с множествена склероза (МС) умерената физическа активност подобрява състоянието на пациентите, повишава качеството им на живот и забавя хода на заболяването. Това беше коментирано по време на Национална среща с медиите „Лечение леге артис в условията на здравна реформа“, организирана от фондация МОСТ. Според проф. д-р Силвия Чернинкова и проф. д-р Ивайло Търнев пациентите с МС трябва да предприемат превантивни мерки, за да се избегнат негативните последици от спорта. Особено важно е да се внимава при повишаване на телесната температура, когато това се дължи на физическа активност. Когато спортувате, избягвайте загряване на тялото, съветват специалистите.

Хубаво е, преди да започнете физическите натоварвания, да направите консултация с вашия невролог, който да ви насочи към определен тип активност и интензитет. Обърнете се към него със следните въпроси:

– Видовете упражнения, които най-добре пасват на здравословното ви състояние, и тези, които е добре да избягвате;

– Интензивност на тренировката;

– Продължителност;

– Разговор с друг специалист, например физиотерапевт, който да ви помогне за изготвяне на индивидуален план за вашите нужди.

Ето няколко съвета за успешна тренировка. Тези съвети не заместват консултацията със специалист, но ще ви помогнат в началото:

– Винаги правете „загрявка“;

– Тренирайте в безопасна среда, избягвайте хлъзгави подови настилки, слабо осветени помещения, остри ръбове и други потенциални рискове;

– Ако ви е по-трудно да пазите баланс, правете упражнения, държейки се за парапет;

– Ако се почувствате зле или започнете да изпитвате болка, спрете;

– Изберете активност, която ви доставя удоволствие. Според невролози, водна аеробика, плуване, тай-чи и йога са отлични занимания за хора с множествена склероза и дават много добри резултати.

Бъдете внимателни, за да не прекалите с тренировката! Някои хора с МС са по-чувствителни към симптомите на претоварване. Опитайте да тренирате рано сутрин или привечер. Пийте повече течности. Научете се да „чувствате“ тялото си и да му давате почивка, когато има нужда!

Повече информация на: www.mshora.bg

Упражнения помагат при множествена склероза
Според американски проучвания сред пациенти с множествена склероза (МС) умерената физическа активност подобрява състоянието на пациентите

Коментари

Преминете на горе