Медицината

Светлината и ползата да я контролираме

Работата до късно пред компютър или гледане на ТВ е основателна причина за нарушение на съня

spacecube1l.0
синя светлина
s1_computer-courses
Работата пред компютър до късно е пречка за добрия сън

Последни изследвания показват, че за хората с биполярно разстройство изкуственото осветление може да е значим проблем, защото те могат да страдат, както когато получават твърде малко светлина, така и при твърде много осветление.
Светлината не е еднаква – сините вълни са най-мощната част от видимия електромагнитен спектър, изключително важни за циркадната* регулация. Тази специфична светлина е ключът към регулиране на биологичния часовник. Тя е мощен сигнал, който казва на мозъка – сутрин е, време е за ставане.
Ако човек има биполярно разстройство, е необходимо много внимателно да управлява своето пребиваване на светло и тъмно, особено на тъмно. За това е важно да е достатъчно затъмнено в помещението за сън. Това означава да няма нощни лампи. Ако без такива не може, тогава да не излъчват синя светлина, защото тя е сигнал, за организма, че настъпва ден. Хормона мелатонин, които пряко е свързан с процеса на заспиване и самия сън, намалява при светлина. В едно изследване се стига до извода, че 1/500 от дневната светлина, около 200 лукса (нормално осветление в една стая) са достатъчни да разстроят продукцията на мелатонин. Душът, миенето на зъбите преди сън, трябва да се извършва в дискретно осветена, но безопасна среда. Също така е важно да не се включва силно осветление, особено със синя светлина, за да се посети тоалетна или да се пие вода при ставане нощно време.
Липсата на сън може да предизвика манийни епизоди, обикновено при такива, хората не се намират на тъмно, а ако е нощ са сред множество източници на силно изкуствено осветление.
Предполага се, че ако човек бъде заставен да поседи на тъмно по време на появяващ се маниен епизод, това би могло да преобърне нещата в друга посока.
Синя е светлината, която излъчват екраните на телевизора и компютъра. Работата до късно пред тях би могла да е основателна причина за нарушение на съня. Лекарите препоръчват, ако си лягате към 23 часа да избягвате синия екран след 21 часа. Още една възможност е да се постави най-обикновено устройство за регулиране силата на светлината в помещенията и около 21 часа да се задейства.
За всеки, които иска да остане във форма и буден следобедните часове, използването на повече синя светлина ще му помогне да е в добра кондиция.

*циркаден ритъм – вътрешен часовник, които определя активността и отдиха на всички живи същества, управлява циклите на физиологичните и биологичните процеси в организма

По Ингрид Исинова – Магистър психолог, член на Българската Асоциация по Когнитивно – Поведенческа Психотерапия, Арт терапевт, сертифициран от “EMDR Israel Association” и “EMDR Europe Association” EMDR психотерапевт

 

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker