Медицината

Модерен линеен ускорител пътува към Русе

Имаме специалисти, които да работят с универсалната лъчетерапевтична машина, увери д-р Камен Кожухаров

kamen-kojuharovКомплексният онкологичен център в Русе съвсем скоро ще се сдобие с модерен линеен ускорител, научи наш репортер. Новината бе потвърдена от управителя на здравното заведение д-р Камен Кожухаров. По думите му скъпата техника идва от Англия и се очаква да бъде в Русе на 7-8 октомври. Линейният ускорител струва около 4 млн. лева и закупуването му е част от проекта за обновяване и оборудване на русенското Онко.  Целият проект, който включва строително-монтажни работи по сградата на комплекса и доставка на ново съвременно оборудване, е на стойност 6 779 814 лева. От тях финансирането по Оперативна програма „Регионално развитие“ е 6,5 милиона лева, а финансирането от общинския бюджет е 279 814 лева.

Очакванията на целия екип са след приключване на всички дейности на пациентите да се предостави по-добро медицинско обслужване, като се минимализират нежеланите негативни странични ефекти от лъчелечението и бъде обезпечена възможността за качествено обслужване.gallery-onko-big-2

Любопитен факт е, че техниката пътува в 5 големи сандъка, а най-голямата част от ускорителя тежи над 2 тона. По този повод при нейното пристигане паркингът ще бъде опразнен, а тя внимателно пренесена с кранове и мотокари. „И в други големи градове ще има линейни ускорители, но нашият ще е най-добре оборудван”, похвали се д-р Кожухаров. По-важното според него  е, че има кой да работи на модерната техника. „Предвидили сме обучения за нашите кадри и това е голям успех, тъй като не е тайна, че лекарите продължават да протестират пасивно като напускат страната ни”, допълни управителят на онкологичния център. Д-р Кожухаров разкри, че с универсалната лъчетерапевтична машина може да се облъчва всяка точка в тялото т.е ще може да се въздейства на всички видове тумори.

Мария Иванова

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker