Медицината

Физикалната медицина помага на болните от Паркинсон

В "Медика" лекуват Паркинсон комплексно
В „Медика“ лекуват Паркинсон комплексно

Болестта на Паркинсон остава и до днес загадка за лекарите.  За първи път симптомите на заболяването са описани от лондонския лекар Джеймс Паркинсон през 1817 г., който я нарича „трепереща парализа”. Заболяването е прогресиращо състояние, което включва постепенна загуба на нервни клетки в ограничена област от мозъка. Това води до затруднения при контрола на движенията, както и промени в съня, настроението и мисловната дейност. Треперенето на ръцете и краката, прегърбването на тялото, неравномерната походка и нарушението в говора са добре познати симптоми, които се задълбочават с напредването на болестта. Всичко това води до обездвижване и невъзможност на болните да се справят с ежедневието си.

От болестта на Паркинсон страдат основно хора между 55 и 65 години, като по-засегнати са мъжете.

На този етап болестта не може да бъде излекувана, т.е. дегенеративните процеси на мозъка не мога да бъдат спрени. Все пак успешно се прилага комбинация от лекарства, психотерапия, физикална терапия и неврохирургична намеса. В Специализираната болница за активно лечение по физикална и рехабилитационна медицина „Медика” прилагаме всички съвременни методи за лечебно профилактично въздействие при пациенти с такова заболяване”, коментира д-р Искра Карлова.

Комплексната терапия, която се прилага от нея и колегите й в лечебното заведение се изработва индивидуално за всеки пациент, като се съобразява с тежестта и локализацията на заболяването, с наличието на придружаващи заболявания и възрастта.

Програмата по която се работи с пациенти с Паркинсон включва няколко компонента: кинезитерапия /пасивна, активна, позиционна/; апаратна физиотерапия /електролечение, лазертерапия, светолечение и магнитотерапия/; термотерапия /крио и топлотерапия/; трудотерапия; психологични и логопедични занимания, и професионално преориентиране.

В програмата са включени още индивидуална лечебна гимнастика включваща дихателна гимнастика, поетапна вертикализация, обучение в походка, както и упражнения за равновесие, и координация. Специално внимание се обръща на обучението в дейностите от ежедневието – обръщане и сядане в леглото, прехвърляне в инвалидна количка, обучение в самостоятелно хранене, тоалет и др.

Трябва да подчертаем, че активното участие на пациента в рехабилитацията е необходимо и задължително условие за да постигнем положителен резултат, коментира д-р Искра Карлова. Тя допълни, че за да има ефект лечението е необходимо продължаване на кинезитерапевтичния комплекс и в домашни условия под контрол на специалист или близък.

 

Общо
 Физикалната медицина помага на болните от Паркинсон
Заглавие
Физикалната медицина помага на болните от Паркинсон
Описание
Болестта на Паркинсон остава и до днес загадка за лекарите.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker