Медицината

Обогатената с тромбоцити плазма възстановява сухожилия и стави

Плазмоерапията използва лечебните фактори на организма

Лечението с плазма в областта на ортопедията е едно от най-ефекасните.
Лечението с плазма в областта на ортопедията е едно от най-ефекасните.

Плазмотерапията, е сравнително ново лечение, предназначена да помогне при възстановяването на меките тъкани като сухожилията и ставните връзки. Всъщност методът на клинично обогатена с тромбоцити плазма се използва от 1970г. При PRP лечението се взема собствената кръв на пациента. Използвайки специална центрофуга кръвта се обръща надолу, за да отделят и да се концентрират тромбоцитите и растежните фактори, които са от съществено значение за зарастването на тъканите. Това малко количество течност с концентрирани тромбоцити и растежни фактори се нарича богата на тромбоцити плазма ( PRP ). Тук е важно да споменем, че не се добавят нищо друго към собствени кръвни продукти на пациента, така че няма опасност да се получат алергии, отхвърляне или други нежелани реакции. Плазмотерапията е чисто естествен процес, който използва собствените лечебни фактори на организма. Номерът е да стигне до правилното място.
В началото PRP терапията е била използвана в денталната медицина за подобряване на зарастването на рани при пациенти с рак или за реконструкция на челюстта. Малко след това, приложението й се разпространява и в много други области на медицината – сърдечната и пластичната хирургия, неврохирургията, при лечение на тендинит, остеоартрит, при лечение на спортни травми в сферата на професионалния спорт.
Първият, който прилага лечението с плазмотерапия в ортопедията е доктор Алън Мишра. През 1999 г. той оперира бившия защитник на Сан Франциско Стив Боно, който е претърпял разкъсване на Ахилесовото сухожилие. Това е случаят, който дава началото на лечението с плазма в областта на ортопедията.
В последно време все по-често и по-усилено се говори за дълготрайната полза от приложението на тази ценна терапия. Значителната роля на тромбоцитите при заздравяването на тъканите и тяхното повторно въвеждане посредством инжектирането им директно в увредената зона, засилва в голяма степен оздравителения процес.

Ефикасността от PRP терапията при пациенти с хронична болка в лакътя е изумителна.
Ефикасността от PRP терапията при пациенти с хронична болка в лакътя е изумителна.

PRP плазмата, представлява концентриран източник на автономни тромбоцити и съдържа няколко растежни фактора, наречени цитокини, които стимулират бързото заздравяване на костите и меките тъкани. Любопитното е, че ефикасността на определени растежни фактори при лечението на различни увреждания и тяхната концентрация в плазмата, обогатена с тромбоцити, са теоретична основа за нейната употреба при възстановяването на меките тъкани. По този начин /плазма, обогатена с тромбоцити/ трябва да се разглежда като допълнителна терапия със специфични приложения.
Известно е на всички, че нашата кръв се състои от червени кръвни телца, бели кръвни телца, тромбоцити и плазма. Тромбоцитите участват в процеса на кръвосъсирването и се образуват в костния мозък.
Изследвания от последните 20 години показват, че когато се активират в тялото, тромбоцитите отделят протеини, наречени растежни фактори. Те ускоряват зарастването на раните. Ето защо, при повишаването на концентрацията на тромбоцитите, лечението е в състояние да предостави мощен коктейл от растежни фактори, което биха могли да ускорят драстично възстановяването на тъканите, особено на сухожилията, както и зарастването на раните.
Физиологичните ефекти включват:
увеличаване на регенерираната тъкан (сухожилия, връзки, меки тъкани)
намаляване на възпалението редуциране на болката
увеличаване на колагена (базов компонент на съединителната тъкан)
увеличаване на костната плътност
увеличаване на ангиогенезата ( развитието на нови кръвни клетки)
Едно проучване от 2006-та, публикувано в Американския вестник по спортна медицина, предоставя детайлен потлед на ефикасността от терапията при пациенти с хронична болка в лакътя. На такава терапия са били подложени петнадесет пациенти. Получените резултати показват 60% подобрение към 8-та седмица, 81% към 6-я месец и 93% при крайното проследяване – 12-38 месеца. И най-важното е, че не са наблюдавани никакви странични ефекти и усложнения.
Тук трябва да споменем, че нараняванията при сухожилията често се превръщат в хронични, поради лошото кръвоснабдяване в тези области. Всички спортисти и хората, които се занимават активно със спорт са предразположени към този вид проблем и дори понякога той може да е причината човек да се откаже от кариера в тази област или хобито си. Инжектирането с PRP (плазма, обогатена с тромбоцити) позволява бързо и целенасочено действие в областта на увреждането и позволява неговото бързо и ефективно излекуване.
Преди да бъде извършена процедурата пациентът трябва да изпълни следните насоки:
-да не е приемал кортикостероиди 2-3 седмици преди процедурата
-да е преустановил приема на нестероидни противовъзпалителни средства, минимум една седмица преди процедурата
-да е спрян приемът на антикоагуланти 5 дни преди процедурата
-да се увеличи приемът на течностти в рамките на 24 часа преди процедурата
Както при всяка друга манипулация и тук е възможно да има противопоказания при инжектирането на PRP: хематологична дискразия на кръвта на пациента с тромбоцитна дисфункция, септицемия, треска, кожни инфекции, анемия, алергии, злокачествени заболявания.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker