Медицината

Бременни слушаха съвети на акушери, неонатолози и педиатри как да раждат и се грижат за децата си

Лекари: По време на раждане се концентрирайте не върху болката, а върху дишането, мислете с любов за бебето си!

Д-р Ани Матеева /вляво/ и старшата акушерка Мария Георгиева са удовлетворени от големия интерес на майките, които слушаха лекциите в АГ-то
Д-р Ани Матеева /вляво/ и старшата акушерка Мария Георгиева са удовлетворени от големия интерес на майките, които слушаха лекции и ценни съвети в в АГ-то

Ценни съвети за раждането, кърменето и отглеждането на новороденото дадоха на бременни жени лекари от АГ-комплекса в Русе и специалисти от Районната здравна инспекция и Ла Лече Лига. Августовските жеги не отказаха десетки кандидат-майки, дори и някои татковци, да дойдат в залата на новото родилно отделение, за да чуят какво ще кажат началникът на родилното отделение д-р Ани Матеева и старшата акушерка Мария Георгиева, както и съветите на неонатолог, педиатър, специалист по кърменето и специалист по храненето.

Акушер-гинекологът д-р Матеева разясни периодите на естественото раждане, като подчерта значението на дишането по време на контракции. Родилката трябва да слуша съветите на акушерката за дишането и да не се поддава на стреса и паниката. Концентрирайте се върху дишането, а не върху болката, посъветва бременните д-р Матеева.
Дишането по време на раждане се характеризира с поемане на въздух през носа и бавното му издишване през устата. Накъсаното дишане не е полезно за родилката и бебето, подчерта д-р Матеева. От психическото състояние на родилката зависи правилният ход на раждането , затова жената трябва да елиминира страха в себе си и да мисли с любов за бебето, което е на път да се роди.

Близо 60 бременни дойдоха в залата на Родилното, за да научат повече за раждането и грижите по бебето
Близо 60 бременни дойдоха в залата на Родилното, за да научат повече за раждането и грижите по бебето

Педиатър продължи презентацията, като обясни какво представлява режима на отглеждане на едно бебе, подчертавайки, че режимът е свободен и зависи от самото новородено. Наблюдавайте бебето си, за да разберете какви са предпочитанията му и да нагодите режима на отглеждане според него, посъветва лекарката. Между 8 и 12 пъти в денонощие се кърми детето, като броят на храненията може да се коригира според предпочитанията му. Кърменето не изключва и нощно слагане на гърдата, но при всички случаи между отделните хранения вечерта трябва да има нощна пауза.
Кога за първи път да изведем навън новороденото и колко време да траят разходките, зависи от сезона. Майките трябва да избират високи колички, защото ниските излагат бебето да диша изгорелите газове от автомобилите. Друг съвет към майките: при прането на бебешките дрехи и завивки да не се ползват омекотители и ароматизатори, защото бебето не ги харесва. То обича да души с нос и предпочита да усеша миризмата на майчиното тяло.
Разпечатани екземпляри на специално „Кратко ръководство за кърмене“ раздаде на майките лидерът на Ла Лече Лига в Русе Миряна Машева. Младата жена, която продължително време е кърмила и двете си деца, е човекът, който развежда кандидат- майки и татковци из АГ-комплекса, като им показва родилните зали, отделенията и стаите.
Експерт по храненето от РЗИ пък припомни на майките как да се хранят по време на бременността. Правилното хранене е от голямо значение за развитието на плода и неговото здраве. Дефицитът в храната на бременната от желязо, фолиева киселина и други ценни съставки, води до появата на вродени заболявания. Статистика у нас показва, че 26% от новородените са с желязодефицитна анемия, уточни специалистът от РЗИ.

Автор и снимки: Валентина Караджова

Бременни слушаха съвети на акушери, неонатолози и педиатри как да раждат и се грижат за децата си
Ценни съвети за раждането, кърменето и отглеждането на новороденото дадоха на бременни жени лекари от АГ-комплекса в Русе и специалисти от Районната здравна инспекция и Ла Лече Лига
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker