Медицината

Въпроси и отговори за зъбните силанти

Въпроси и отговори за зъбните силанти
Въпроси и отговори за зъбните силанти

Какво са зъбните силанти?
Зъбните силанти се превърнаха във водещо средство, в борбата с кариесите по-зъбите на децата. Те се използват, за защита на зъбите от загниване ( поява на кариес ), поставят се веднага щом задните зъби на детето изникнат. На дъвкателната повърхност на тези задни зъби има много вдлъбнатини и канали ( фисури ), които задържат хранителни остатъци върху зъбите, това задържане на храна, благоприятства за появата на кариес. След поставянето на силантите, вдлъбнатините и фисурите на обработените зъби, са запълнени и хранителните остатъци, не могат да се задържат лесно върху зъбите. Почистването на зъбите става в пъти по-лесно. Денталните силанти, трябва да бъдат проверявани от вашия зъболекар при всеки профилактичен преглед и да бъдат подменяни, в случай, че са износени или парченце от тях е отчупено.

Кой може да си постави зъбни силанти?
От денталните силанти могат да се възползват както децата, така и тинейджърите. Децата сменят млечните си зъби до дванадесет годишна възраст, затова е важно техните зъбите да са защитени от кариеси, които могат да засегнат развиващите се постоянни зъби. Тинейджърите са предразположени към развитие на зъбни кухини и кариеси, поради лошите си хранителни навици и слабата дентална култура. Силантите, дават допълнителна защита на зъбната повърхност в борбата срещу кариеса. След поставяне на силанти зъбите се почистват от хранителни остатъци и зъбна плака, значително по-лесно и бързо.

Въпрос: Как се поставят зъбните силанти?
Поставянето на силантите ( силанизиране ), отнема само няколко минути на зъб. Първо: зъбът се почиства добре и се проверява за наличие на зъбен кариес, ако такъв е налице, той се отстранява и се пристъпва към процедурата, по поставянето на силантите. Върху зъба се нанася специална киселина, която спомага, за свързването между силанта и емайла на зъба. Силанта, се нанася в течно състояние чрез шприц, след което се втвърдява с помощта на светлина излъчвана от специална лампа.

Въпрос: Колко дълго издържа върху зъба?
Животът на силанта зависи от това какъв тип материя е изработен, какъв тип храна се консумира ( твърдите храни може да износят значително по-бързо силантите ), също така трябва да се поддържа добра устна хигиена. Силантите могат да издържат в устата години, преди да трябва да бъдат подменени. Вашият зъболекар периодично трябва да проверява, наличието и здравината на силантите. Повторната подмяна на силантите ще гарантира, защита на зъбите за сметка на скъп и болезнен процес на възстановяване на зъбите от кариеси.

Поставянето на зъбни силанти, е безболезнен и безвреден процес, който дава защита на зъбите от поява на кариеси.

Източник:https://dental-help.net/

Общо
Въпроси и отговори за зъбните силанти
Заглавие
Въпроси и отговори за зъбните силанти
Описание
Зъбните силанти се превърнаха във водещо средство, в борбата с кариесите по-зъбите на децата
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker