Медицината

Специалисти от МЦ „Медика Експерт” помагат на пациенти с плоскостъпие

В практиката на специалистите в Центъра, има и случаи на вродено плоскостъпие
В практиката на специалистите в Центъра, има и случаи на вродено плоскостъпие

Все повече деца и възрастни търсят специалистите в Медицински център „Медика Експерт” за лечение на плоскостъпие. Проблемът с плоското ходило може да се окаже или вроден, или придобит с времето под влияние на различни фактори.

Сводовете на стъпалото играят ролята на амортисьори и ако не бъдат взети мерки, могат да провокират болки на други места по тялото след по-продължително ходене.
Причина за плоскостъпие може да се окажат и качени килограми, вследствие на което да се стигне до падане на сводовете на ходилото. Друга причина – основно при бременните е отслабването на мускулатурата.
Не трябва да се пренебрегват и обувките, защото неудобна такава също може да доведе до плоскостъпие. При неправилно стъпване, се получава ненормално износване и натоварване на ставите на крака, което допълнително напрежение в гръбначния стълб.
„Много често в нашата практика има закономерност и връзка между гръбначните изкривявания и плоскостъпието. 95 % от децата с гръбначни изкривявания имат проблеми със стъпалата. И понякога една корекция на стъпалото води и до корекция на гръбначния стълб”, коментира кинезитерапевтът Александър Андреев.
Няколко са начините с които специалистите по физикална и рехабилитационна медицина в МЦ „Медика Експерт” могат да помогнат на пациенти с плоскостъпие. Използват се масаж, лечебна гимнастика и апаратна физиотерапия. При деформация на ходилото се използва мека или твърда ортотика и кинезиотейпинг.
При необходимост се прави консултация с ортопед, защото при тежки случи се стига и до оперативна намеса.
В практиката на специалистите в Центъра, има и случаи на вродено плоскостъпие. При такива, веднага след раждането на бебето се слагат специални шини с които се поддържа желаната позиция на ходилото.
„Плоскостъпето не е проблем, при който да не можем да се намесим. С подходящо лечение при специалист, то може да бъде коригирано. Обикновено проблемът е комбиниран с друг, който откриваме при прегледа”, коментира още Александър Андреев.

Общо
Специалисти от МЦ „Медика Експерт” помагат на пациенти с плоскостъпие
Заглавие
Специалисти от МЦ „Медика Експерт” помагат на пациенти с плоскостъпие
Описание
Причина за плоскостъпие може да се окажат и качени килограми, вследствие на което да се стигне до падане на сводовете на ходилото
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker